At Tænke Sig: De får Ordkraftprisen 2018

Det bliver de to journalister bag en af landets længst levende satirespalte i en avis, der får Ordkraft-prisen 2018.

Bestyrelsen for Ordkraft Festival vil gerne hædre den barske humor, det rablende sprog og de elegante satiriske ind-og udfald, som Ole Rasmussen og Gorm Vølver hver eneste dag, året rundt, serverer på bagsiden af dagbladet Politiken i spalten ATS (At Tænke Sig).

- I en almindelig dansk hverdag, der jævnligt leves under gråt skydække og almindelig kedsommelighed, så er det velgørende og livgivende, at der findes et sted, hvor det gode danske humør og det skarpe vid får lov til at udfolde sig med dagsaktuelle kommentarer til livets gebrækkeligheder, lige fra kongehuset over den politiske andedam på Christiansborg til store udenlandske begivenheder, siger Ordkrafts formand, Jørgen Pyndt, som begrundelse for at give prisen til de to journalister, der begge har nordjyske baggrund. Gorm Vølver er fra Randers-kanten, og Ole Rasmussen er fra Aalborg.

- Det må ærlig talt være et kæmpe pres at skulle være morsom, ironisk og satirisk på kommando, men det magter de to, og det er der grund til at kippe med flaget for.

At Tænke Sig blev trykt første gang den 9. marts 1932 og nærmer sig altså stærkt de 85 år. Forbilledet var de nonsensrubrikker, som flere store udenlandske aviser havde stor succes med. Første redaktør af ATS var chefredaktør Hakon Stephensen, som bl.a. bragte den nyhed, at komikeren Charlie Chaplin havde anlagt sag mod diktator Adolf Hitler for uretmæssigt brug af Chaplins overskæg! Fake news, længe før begrebet var opfundet. Under 2. Verdenskrig havde satirespalten trange kår under den nidkære censur. ATS fik en gevaldig opblomstring under Habakuk, Jørgen Hartmann-Petersen, der var redaktør i ti år fra 1956. Siden har blandt andre Paul Hammerich og Michael Meyerheim bestyret spalten, inden det nuværende makkerpar Ole Rasmussen og Gorm Vølver tog over.

ATS er navnlig kendt for sine fiktive personer, der nærmest blev kult. Fru Elvira Mortensen fra Pandrup, der altid beklagede sig over, at hendes 70-årige søn med ternet kasket og margarinekasse bag på knallerten hellere ville føjte rundt end at besøge hende. Eller den kendte ”hvæserbrevsskribent”, pens. Agronom Erling Brokkendorf fra Vrissenbjerg – for slet ikke at tale om heltidssjofelist Ernst Eskildsen med lumre kommentarer til navnlig underlivsverdenen. Og sådan kunne man blive ved og ved. ATS excellerer også i hårrejsende udtalelser fra fiktive personer, indblik i ikke eksisterende internetfora, hvor den klamme ”Bolsjefar” altid får det sidste ord, uddrag fra fiktive dagbøger etc. Og mange politikere har fået øgenavne, der stadig hænger ved, som f.eks. minimalstatsminister Anders Fjog Rasmussen og hr. udenrigsmagister Per Stiv Øller (fhv. udenrigsminister Per Stig Møller). Og landets største parti går under betegnelsen Suicidaldemokraterne, mens det næststørste konsekvent kaldets Dansk Folkedragtsparti. På den anden fløj finder vi Ensomhedslisten! Og alt det er folkene bag Ordkraft faldet for og tildeler nu ATS den fornemme Ordkraft-prist.

Prisen overrækkes af direktør Nikolaj Holm fra Aalborg Kultur-og Kongres Center i forbindelse med åbningen af Ordkraft Festival den 5. april 2018 på Nordkraft i Aalborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland