Taleinstituttet i Aalborg mister opbakning fra nordjyske kommuner

Børn og voksne med hjerneskader og sprogvanskeligheder risikerer nu længere ventetid på at få hjælp, efter de nordjyske kommuner har trukket sig fra finansieringen af centret.

Fremtiden for Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland bliver fra næste år noget anderledes.

På et møde fredag morgen i KKR (Kommune Kontakt Rådet) besluttede et flertal af medlemmerne, at der ikke skal indgås en ny finansieringsaftale, når den nuværende udløber 31. december 2019.

Fire medlemmer stemte imod – de ønskede i stedet at fortsætte den nuværende aftale.

Aalborg Kommune står nu alene med regningen på at drive Taleinstituttet Aalborg og Hjerneskadecenter Nordjylland, der tilbyder rådgivning til børn og voksne med sprogvanskeligheder og hjerneskader.

Det ærger Enhedslistens repræsentant i Kontaktrådet, Per Clausen, som er en af de fire medlemmer, der stemte imod.

- Det er meget skuffende og ærgerligt, for Taleinstituttets mulighed for at tilbyde brugerne en god service bliver væsentligt forringet. Samtidig bliver borgerne afhængige af de tilbud, deres hjemkommuner kan tilbyde, og der kan det være svært at løfte de meget specialiserede arbejdsopgaver, som det jo er, siger Per Clausen.

 

Ærgerlig borgmester i Aalborg

Skuffelsen deler Per Clausen med sin politikerkollega fra et andet parti - nemlig Thomas-Kastrup Larsen (Soc.dem.).

- På det her område må vi sige, at vi har fejlet. Jeg synes jo, det er rigtigt ærgeligt, der ikke er den nødvendige solidariet blandt de nordjyske kommuner for at give et ordentligt tilbud til alle borgere, siger han.

Thomas-Kastrup Larsen understreger, at udmeldingen kan betyde, at borgerne fra de øvrige kommuner risikerer at komme på venteliste, når de får brug for Taleinstituttets ydelser.

Da Aalborg Kommune i 2014 overtog driften af Taleinstituttet fra Region Nordjylland, gav vi i de 11 nordjyske kommuner hinanden hånd på at stå sammen om at opretholde dette højt specialiserede tilbud – men dem aftale stopper altså nu.

Fremover vil det være muligt for de nordjyske kommuner at købe ydelser til deres borgere på centret.

Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland udgår af det forstærkede samarbejde, men vil fortsat være en del af det almindelige rammeaftalesamarbejde.

Formand for KKR Nordjylland og borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, stemte selv nej - han tror, borgerne i Hjørring får mere for pengene ved selv at lave et tilbud.

- Vi skal stadig lave en aftale med Aalborg på nogle af de tungeste områder, men på nogle af de lidt lettere områder, vil vi også klare det i vores nærmiljø, og det mener jeg også, er fuldt forsvarligt, siger borgmesteren.

Nuværende aftale udløber til december

Forud for beslutningen om at lade Aalborg Kommune stå for økonomien på centret, blev der fra kommunens side fremlagt to løsningsmodeller.

Den anden model var fortsat at lade alle nordjyske kommuner dele regningen og sammen finansiere driften – altså fortsætte den nuværende aftale.

Kommunaldirektørkredsen havde forinden drøftet de to modeller, og anbefalede på den baggrund, at de øvrige kommuner trak sig fra finansieringen.

Den nuværende 4-årige finansieringsaftale blev indgået i 2014 og udløber 31. december 2019.


Seneste nyt

fra Nordjylland