Tandlæge i Aalborg skyld i smertehelvede

Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Annie Dickmann har vundet klagesager mod to tandlæger, men lever på fjerde år med ødelagte tænder uden en øre i erstatning. Det er ikke rimeligt, siger Forbrugerrådet.

I fire år har Annie Dickmann kæmpet sin kamp i tandlægernes klagesystem. Adskillige afgørelser fra klagesystemet giver hende medhold, alligevel har hun endnu ikke modtaget en eneste øre af det beløb, som tandlægerne skylder hende. 

- Jeg føler faktisk, at de er mere beskyttet end jeg er, trods det at det er mig, der er udsat for alle lidelserne, siger Annie Dickmann.

16 elendige kroner
Annie Dickmanns tandlægemareridt begyndte i 2007, da hun fik lavet 16 kroner af kosmetiske årsager hos en tandlæge i Aalborg. Hun havde haft engelsk syge som barn. Det er en sygdom, som giver misfarvede og skrøbelige tænder. For at pynte på smilet, ville hun gerne have lavet 6 kroner. Tandlægen overtalte hende dog til at få lavet 16 kroner, når hun alligevel var i gang. Men det endte helt galt. Ikke en eneste krone passede ind i Annies Dickmanns mund. 

- De seks forreste blandt andet, var lavet så lange og rørformede, og de vendte skråt indad, så når jeg talte, kunne man stort set ikke se, at jeg åbnede munden. Resten af dem isnede det omkring, uanset om jeg drak varmt eller koldt, fordi de ikke sluttede tæt.

Kroner skal saves ud
Hun vandt da også klagesagen både i Regionstandlægenævnet og Landstandlægenævnet. Der var dog en betingelse: Hun skulle få savet alle 16 kroner ud og aflevere dem til tandlægen inden seks måneder, før hun kunne få de 18.000 kroner, som hun havde betalt for behandlingen. Det er dybt urimeligt, siger Forbrugerrådet.

- Vi synes ikke, det kan være rimeligt, at man oven på sådan et forløb skal til en anden tandlæge og have flået de her kroner ud af munden. Man kan så selvfølgelig diskutere, hvad er værdien af det, og det er klart, at størstedelen af værdien ligger i tandlægens arbejde. Det er jo ikke den fysiske værdi, metallet i tanden, og hvis det endelig er det, så kunne man finde en løsning på det. Reglen, som den er i dag, virker helt urimelig.

Godt Smil gav bittert smil
Annie Dickmann gik til tandlægeklinikken Godt Smil i Horsens for at få savet de 16 kroner ud og få lavet nogle nye. Men her gik det endnu mere galt:

- Jeg skal hele tiden have kontrol over, hvor jeg har min tunge for ikke at bide mig i den. Det er fordi, det er konstateret, at biddet er skredet under behandlingen. Jeg har også fået konstateret kronisk slidgigt i kæberne, og så har jeg fået nogle nerveskader i ansigtet, som også er gået ud over min hørelse.

Godt Smils kroner er alt for store, og tandlægerne har ikke stabiliseret Annies bid under behandlingen. Biddet er nu skredet, og det giver hende konstante smerter. Klinikken nåede at save ti kroner ud og nedsave to raske tænder, inden de opsagde aftalen.

Godt Smil siger til Kontant, at de opsagde samarbejdet på grund af manglende tillid.

- Hun har truet med at gå til alle mulige medier, hvis ikke det gik på hendes præmisser, siger Anders Bjerregård, medejer af Godt Smil klinikken.

Klinikken tilbyder Annie Dickmann de 27.000 kroner, som hun allerede har betalt, mod at hun ikke går til medierne. Annie Dickmann siger, nej tak, og klager i stedet til Regionstandlægenævnet. Hun har netop fået medhold i sin klage, men Godt Smil vil anke sagen, så Annie har stadigvæk ikke fået en øre.

- Jeg kunne slet ikke forestille mig, at det fungerede så dårligt. Det hjælper jo ikke, at man får ret, når man ikke kan komme videre med sin sag.

Klinikken i Aalborg har heller ikke betalt de 18.000 kroner, da Annie Dickmann ikke må aflevere de 10 kroner, som Godt Smil nåede at save ud. Hun skal aflevere alle 16 kroner på en gang, før hun får sine penge.

/Ritzau/

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord