Dårligt badevand ved Trend Strand: Tang og fuglebæ giver bundkarakter

Ny rapport fra EU giver dumpekarakter til strand i Vesthimmerlands Kommune. Kommunen anerkender problemet, men maner samtidig til besindighed.

På Trend Camping ville indehaver Inger Lise Hjorth hellere end gerne kunne henvise gæsterne til en god badestrand. For selvom der kun er 250 meter fra hendes campingplads til bredden af Limfjorden, er det så som så med en velegnet badestrand.

- Der er for meget tang! Og med varmen kommer der bakterier i vandet, fortæller hun.

Netop de store forekomster af tang i vandet ved Trend Strand - samt bakterier fra fugles fækalier - har givet badevandet ved stranden dumpekarakter i en årlig rapport fra EU om badevandet langs de europæiske kyster.

- Rent principielt er vi selvfølgelig ikke glade for, at der findes sådan en type anmærkning, siger Uffe Bro (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

- Hele området er jo et turistområde. Der er rigtig mange sommerhuse og vi ser selvfølgelig helst, at det hele er i orden, siger han.

Rapporten, som er udgivet af EUs miljøagentur, nævner i alt tre steder i Nordjylland, hvor det halter med badevandskvaliteten. I den østlige ende af Vandet sø i Thy og på Jerup Strand nord for Frederikshavn frarådes det også at tage en dukkert.

Inger Lise Hjorth så gerne, at tangforekomsterne ved Trend Strand blev renset op, så stranden ville være mere attraktiv. Hos Vesthimmerlands Kommune maner Uffe Bro dog til besindighed, da det ifølge ham kun drejer sig om et enkelt sted på Trend Strand, hvor badevandskvaliteten er så dårlig, at badning frarådes.

Desuden mener han, at tangforekomster - når alt kommer til alt - blot er en del af naturens gang i Limfjorden.

- Vi ville jo hellere end gerne sørge for, at det hele er i orden. Men de (badegæsterne, red.) skal altså ikke gå ret mange meter mod nord, før de kan bade uden problemer, siger han.

Det er Miljøstyrelsen, som indsamler de data, der danner grundlag for det danske bidrag til EU-rapporten. I Vesthimmerlands Kommune vil man nu undersøge mulighederne for en eventuel oprensning af tangforekomsterne ved Trend Strand.


Seneste nyt

fra Nordjylland