Tankskib tilbageholdt på femte måned

02:27

Et russisk skib ligger på femte måned for anker i Aalbæk Bugt.

Det russiske tankskib Natig Aliyev har siden 7. februar ligget for anker i Aalbæk Bugt otte sømil ud for Aalbæk. Ombord er der 19 russiske søfolk.

Tankskibet har været tilbageholdt i fire en halv måned af Fogedretten i Hjørring, da rederiet Palmali ikke kan betale sin gæld til en bank.

Besætningen ombord har også en del af lønnen til gode. Søfartsstyrelsen og de internationale transportarbejderes fagforbund ITF forsøger nu at hjælpe de strandede søfolk i Aalbæk Bugt.

- Det er altid frustrerende at ligge på en ankerplads og ikke at kunne se en løsning på, hvornår man kommer der fra. Prøv at tænke at være låst inde på en øde ø i otte måneder. Det er også derfor, at vi har taget kontakt til dem, men vi har ikke hørt fra dem i tre uger, siger inspektør Morten Bach fra ITF.

Besætningen på 19 mand har været ombord på skibet siden marts, hvor de afløste den besætning, som var ombord, da skibet sejlede op gennem Kattegat og blev stoppet ud for Aalbæk. Søfolkene har sandsynligvis flere måneders løn til gode. 

- De er frustrerede over ikke at få deres løn. Vi skal huske på, at de her søfolk sender en stor del af deres løn hjem til deres familier, så de har noget at leve for, siger synschef i Søfartsstyrelsen, Martin John.

Læs også 19 sømænd efterladt på tankskib ved Skagen

Derfor er både Søfartsstyrelsen og de internationale transportarbejderes fagforbund ITF gået ind i sagen for at sikre søfolkene deres tilgodehavender. 

Ifølge Søfartsstyrelsen har besætningen både vand, mad og varme ombord. Sammen med ITF går Søfartsstyrelsen i næste uge ombord på tankskibet for at få klarhed over, hvor stort et løntilgodehavende de 19 søfolk har hos rederiet Palmali.

- De har alle krav på at komme hjem. Det er det, som jeg tager ud og snakker med dem om. Vi skal have løst det her problem, siger inspektør Morten Bach fra ITF.  

Hvis rederiet ikke kan betale lønnen, så sender ITF deres krav på løn videre til et forsikringsselskab, så besætningen får deres penge.

Tankskibet har allerede ligget i Aalbæk Bugt i fire en halv måned, og skibet kan blive liggende så længe det ikke er til fare for søsikkerheden og miljøet. Hvor længe søfolkene skal blive på skibet er uvist.

- Det er sørgeligt, at der i 2018 er søfarende, som ikke få de basale ting, som de har krav på, siger Martin John, synschef i Søfartsstyrelsen.

02:27

Et russisk skib ligger på femte måned for anker i Aalbæk Bugt.

Luk video

Forsiden lige nu