Fokus-debat: Telefoner skal ikke forbydes i skoletiden

Smartphones og sociale medier fylder meget i nordjyske skoleelevers, men skolerne bør ikke være mobilfri, lyder det fra både elever og politiker.

Der skal være øget fokus på, hvordan børn og unge bruger deres mobiltelefoner i skoletiden, men et forbud mod telefonerne på skolen er ikke vejen frem.

Sådan lyder det samstemmende fra panelet i TV2 Nords debatmagasin Fokus, der denne uge stiller skarpt på, hvordan de nordjyske skoleelever har det med nogle af de emner, der fylder mere og mere i deres liv. Hvordan håndterer eleverne de sociale medier, et stigende fokus på klimaet og et fritidsliv med masser af både muligheder og begrænsninger?

Dicte Hyldal Nielsen, der er lokalformand for foreningen Danske Skoleelever i Himmerland, siger, at foreningen med deres projekt "WiFive" om digital dannelse arbejder for at lære skoleeleverne, hvordan de bruger telefonerne og de sociale medier på en måde, der afspejler den måde man indbyrdes behandler hinanden i den virkelige verden.

- Det ville ikke løse problemerne, hvis telefonerne var forbudt i skolen, fordi problemerne bare ville fortsætte, siger Dicte Hyldal Nielsen.

 

Politiker ønsker ikke forbud

Heller ikke Orla Hav, der er socialdemokratisk folketingsmedlem og en del af Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, mener, at der skal laves et egentligt generelt forbud mod børnenes brug af telefoner i skoletiden.

Det vil være uheldigt i forhold til, at telefonerne også bliver brugt til undervisningen, mener han.

- Det, der bekymrer mig mest, er fraværet af den nærhed, man har i den dagligdag man er i - at man lever sit liv på en skærm i stedet for at leve det sammen med sine kammerater, siger Orla Hav (Socialdemokratiet).

 

Lærerne skal rustes

Hos forældreforeningen Skole & Forældre mener formanden for Aalborg-afdelingen Claus Nielsen, at det skal være op til de enkelte skoler og deres bestyrelser, hvordan telefonerne håndteres i skoletiderne.

- Det er vigtigt, at vi får en digital dannelse af de unge, og vi tror ikke på, at man løser problemerne ved at lægge telefonerne væk, siger Claus Nielsen.

Bo Birk Nielsen er psykolog og lektor ved læreruddannelsen på UCN i Hjørring, og han mener heller ikke, at det er en løsning, hvis blot telefonerne bliver forbudt i skoletiden, selvom det selvfølgelig kan være vigtigt for at skaffe ro og fælles fokus i en aktuel situation, at man ikke bruger telefonerne.

- Vi taler på læreruddannelsen om digital dannelse, hvor lærerne skal rustes til også at være klasseledere i et digitalt rum. For selvom telefonerne bliver lagt til side, så vil konflikter køre videre, siger Bo Birk Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland