Terrorsikring og klimaforandringer presser de nordjyske brandmænd

På fem år har de danske beredskaber fået flere og flere opgaver, det viser en undersøgelse foretaget af Momentum.

Skybrud, oversvømmelser og orkaner har præget det danske vejr de seneste år. Det presser ikke kun humøret men også de nordjyske beredskaber, der skal være klar, når uvejret rammer.

En ny undersøgelse foretaget af Momentum viser, at med klimaforandringer og mere fokus på terrorsikring skal beredskaberne løbe endnu hurtigere end tidligere. 

I undersøgelsen vurderer 85 procent af landets beredskabschefer og -direktører, at omfanget af deres opgaver er blevet større end for blot fem år siden på grund af klimaforandringer. Noget, der også gør sig gældende i Nordjylland.

- Vi kan godt genkende det billede, som undersøgelsen viser. Over de senere år er opgaverne skiftet fra at være de klassiske brand- og redningsopgaver til, at vi også ser flere og flere opgaver på klimaområdet, siger dirketør i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen.  

Brug for flere penge

Ifølge Jarl Vagn Hansen, beredskabsdirektør ved TrekantBrand og formand for Danske Beredskaber, der er brancheforening for de 24 kommunale beredskabsenheder, presser omfanget af de nye opgaver beredskaberne.

- Man skal jo snart sagt bare følge med i vejrudsigterne for at kunne danne sig et indblik i, hvordan vores opgaver vokser på klimaområdet. Og terrortruslen er jo desværre også blevet en permanent faktor i vores
samfund, siger Jarl Vagn Hansen til KL og tilføjer, at det kommunale beredskabsområde derfor har brug for at få tilført økonomiske ressourcer. 

- De klimarelaterede hændelser og terrorsikringen er opgaver, der er kommet oveni, men vi skal jo stadig varetage vores gamle hovedopgave med at slukke ildebrande og frigøre folk ved trafikuheld. Derfor er det svært at omstrukturere os ud af at klare de nye opgaver inden for budgettet. For selvom antallet af brande er faldende i øjeblikket, kan vi jo ikke skære en brandsprøjte væk eller være mindre klar til at rykke ud. Det vil jo være det samme som at opsige sin brandforsikring, fordi huset ikke brænder lige nu, siger Jarl Vagn Hansen til KL.

Nordjyllands Beredskab har onsdag inviteret den statslige beredskabstyrelse i Thisted på besøg i Aalborg for at tale om udfordringerne, og hvordan de skal samarbejde om fremtidige udfordringer. 

- Det er klart, at når man kigger lidt længere frem, så skal man også tænke over, hvad der kommer til at ske på beredskabsområdet på sigt, siger Diana Sørensen. 

Landets beredskaber får flere og flere opgaver, det viser en ny undersøgelse foretaget af kommunernes analyseinstitut Momentum. Med klimaforandringer og terrorsikring skal beredskaberne i de nordjyske kommuner løbe endnu hurtigere. Og beredskabet frygter, at opgaverne ikke bliver løst, med mindre der bliver tilført flere penge til området.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland