Terrorsikring tager overhånd

De danske havne har nu fået nok at de skrappere og skrappere krav om terrorsikring som bliver pålagt af EU. Krav som de ikke mener stemmer overens med de trusler der reelt er mod havnene.

Havnen i Frederikshavn. Hovedparten af det der læsses og losses i havnen er jernskrot og granitskærver, og det er ikke værd at angribe for en terrorist, siger havnen.

Kyndige folk på området, blandt andet PET siger, at infrastruktur mål slet ikke er interessante for terrorister i dag, siger havnekaptajn Jesper Thomsen, Frederikshavn Havn til TV2/NORD.

I 2004 fik havnen udarbejdet en sårbarhedsundersøgelse som påviste at havnen set med terroristers øjne er totalt uinteressant.

-Jeg tror slet ikke granitskærver er på Al Qaedas hitliste over terror mål, Siger havnekaptajn Jesper Thomsen, Frederikshavn Havn til TV2/NORD.

Alligevel har EU nu pålagt havnen at den skal indføre 24 timers overvågning for at forhindre terrorister i at angribe skort dyngerne og de mange granitskærver. En udgift på mellem 2 og 3 millioner kroner.

-Man har lagt en minimumsstandart i EU for begreber som adgangskontrol og overvågning. Og så er det ligegyldigt om der er en påvist risiko til stede, siger havnekaptajn Jesper Thomsen, Frederikshavn Havn til TV2/NORD.

Frederikshavn Havn anerkender at der kan være brug for terrorsikring, med undrer sig over at EU ikke skelner mellem om der er tale om skrot og granitskærver, eller om det er værdifulde containere eller farlige kemikalier der står på kajen.

-Risikoerne er jo vidt forskellige for de to produkter. Regelsættet tager ikke højde for den reelle risiko, siger havnekaptajn Jesper Thomsen, Frederikshavn Havn til TV2/NORD.


Seneste nyt

fra Nordjylland