Thea blev kørt ned: Husk nu cykelhjelmen!

Mange teenagere gider ikke bruge cykelhjelm. 19-årige Thea Brink blev kørt ned for tre år siden og lever med følgerne. Hun opfordrer andre unge til at huske hjelmen.

Fredag d. 9. december er det nøjagtig tre år siden, at 19-årige Thea Brink var en del af en skæbnesvanger statistik. 13-16-årige er dem, der kommer mest til skade i trafikken, og som netop 16-årig var hun involveret i en trafikulykke, der har ændret hendes liv.

En eftermiddag, på vej hjem fra skole, blev hun kørt ned. Et kraniebrud og to uger i koma var de umiddelbare konsekvenser, og da hun vågnede fra koma, var hun lam i hele venstre side. Det har hun trænet sig fra, men hun lever stadig med følgerne af trafikulykken.

- Jeg har dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær, lider af træthed og så har jeg fået epilepsi, fortæller Thea Brink.

Hun går i 2.A på Mariagerfjord Gymnasium. På grund af hendes koncentrationsbesvær og tendens til træthed, tager hun gymnasiet på fire år i stedet for de normale tre. Hun har lidt sværere ved at lære og huske tingene end hendes klassekammerater.

Det havde måske ikke behøvet at gå så galt, som det gjorde. Hvis altså Thea havde husket cykelhjelmen.

- Jeg havde ikke cykelhjelm på den dag. Jeg havde glemt den derhjemme. Det var nok en kombination af, at jeg havde travlt, og så var jeg jo 16 år, så jeg tænkte jo meget over, om mit hår sad godt. Der var ikke nogen, der skulle sige, at jeg havde 'hjelmhår' eller drille mig, fordi jeg kørte med cykelhjelm som et lille barn, siger Thea Brink.

Netop det, at cykelhjelm er forbeholdt børn, er der tilsyneladende mange teenagere, der synes. Undersøgelser viser, at når børn bliver 10-12 år begynder de i stor stil at droppe cykelhjelmen. Rådet for Sikker Trafik har gennem længere tid kørt kampagner målrettet forældre og deres unge for at de sammen kan blive bedre til at huske cykelhjelmen.

Thea Brink gør alt, hvad hun kan for at hjælpe med til det projekt. Hun har blandt andet fået gymnasiet med på at lave en cykelhjelm-konkurrence, for at sætte mere fokus på emner, og så benytter hun enhver lejlighed til at forælle om det i medier, kampagner og til venner.

- Jeg kan jo ikke tvinge folk til at bruge hjelm, og jeg kan ikke fysisk presse den ned over hovedet på dem. Men man kan i hvert fald opfordre til at bruge den, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland