Thybo er yngste dansker, der har besøgt alle verdens 193 lande

Henrik Jeppesen havde aldrig drømt om, at han skulle se hele verden, da han voksede op i Thy - men som 27-årig blev han den yngste dansker, der har klaret den bedrift.

Som bare 27-årig havde Henrik Jeppesen gjort det, de fleste af os nok kun perifert tør drømme om - nemlig at have rejst hele verden rundt. Bogstaveligt talt.

Med 2500 rejsedage under bæltet og visumstempler fra alle verdens 193 lande er han blevet den yngste dansker, der har taget hele turen rundt. Ikke bare til de sædvanlige turistede steder som USA, Frankrig, Thailand og Spanien, men også til lande, hvor de færreste af os tør rejse hen - Libyen, Syrien, Afghanistan og Somalia.

En rejse, han mandag aften fortalte om i TV2 Nords mandagsmagasin, Nordliv.

- Jeg er vokset op i Thy, og jeg havde nok ikke så meget at lave, så jeg prioriterede at rejse meget. Det betød, at jeg pludselig havde været i 50 lande, og så satte jeg mig for, at det skulle blive til 100. Og da jeg nåede op på de 100, var jeg blevet tryg ved at rejse i farlige lande som Irak, Afghanistan og Somalia. Der var jeg vist bare klar til at prøve noget mere, fortæller Henrik Jeppesen.

Det er ikke, fordi han har arvet den store formue fra en afdød eller bedsteforælder eller spillet sig til den helt store lotto-gevinst. Tværtimod har han taget turen til de 193 lande på et lille budget og ved hjælp af en rejseblog.

- Overnatninger er noget af det, der koster mest, når man rejser. Så hvis man skærer udgifterne væk ved enten at bruge den tjeneste, der hedder Couchsurfing, hvor man overnatter hos lokale, kan man komme ret langt. Men det hjælper også at have en blog, hvor man kan lave nogle aftaler med hoteller, forklarer Henrik Jeppesen.

Særligt til sidst på hans odyssé blev det nødvendigt med sponsorater. Især fordi flybilletterne til tredjeverdenslande ikke ligger i den billige ende. Til gengæld har Henrik Jeppesen fået sig nogle oplevelser, ikke mange andre kan prale med.

- Jeg har besøgt Mongoliet og Kirgisistan. Centralasien er i det hele taget et fascinerende område. Jeg har været i Libyen, og jeg rejste ind i Syrien som den eneste turist på det tidspunkt under borgerkrigen. Jeg havde fået at vide af TV2's korrespondent Rasmus Tantholt, at hovedstaden Damaskus skulle være sikker nok, fordi den var kontrolleret af regeringen. Men jeg fik godt nok mine tvivl, da jeg mødte røgsøjler på vej ind til byen, fortæller Henrik Jeppesen.

Han har prøvet at få sit pas stjålet på gaden i Gambia, og han har tilbragt måneder i Sydafrika. Næste skridt er at nå rundt til alle verdens 132 territorier, hvoraf han "kun" har besøgt de 98.

- Det er nogle specielle områder, som er defineret af forskellige ting. Men et territorie er for eksempel Grønland eller Færøerne, og så er der også en militærbase, British Indian Ocean Territory lige under Maldiverne, som er lukket for indrejse, så det er svært at komme dertil, fortæller Henrik Jeppesen.

Men det skal ikke forhindre ham i at prøve.

- Jeg regnede jo aldrig med, at jeg skulle få så unikke oplevelser, da jeg voksede op i Thy.


Seneste nyt

fra Nordjylland