Tidligere borgmester siger farvel og tak efter 40 år i lokalpolitik

Birthe Andersen holdt torsdag aften sit sidste valgmøde på Café Frandsen efter 40 år med lokalpolitik, borgmesterposter og mærkesager.

- Jeg skal havet et nyt liv.

Sådan siger Birthe Andersen, der er kommunalbestyrelsesmedlem i Hjørring Kommune for Venstre. Efter 40 år som både menigt medlem og en årrække som borgmester også har hun nu valgt at sige stop. 

Torsdag aften holdt Birthe Andersen sit sidste valgmøde i karrieren, og som så mange gange før foregik det på hendes stamcafé i hjembyen Løkken, Café Frandsen.

quote Jeg kunne godt være fortsat. Men jeg har selv valgt at stoppe. Og jeg har snakket meget med mig selv. Den ene dag sagde jeg "fortsæt", og den næste sagde jeg "nej, det er bedst, du stopper"

Birthe Andersen, kommunalpolitiker

- Jeg kunne godt være fortsat. Men jeg har selv valgt at stoppe. Og jeg har snakket meget med mig selv. Den ene dag sagde jeg "fortsæt", og den næste sagde jeg "nej, det er bedst, du stopper", fortæller Birthe Andersen.

På 40 år har hun set store ændringer i det lokalpolitiske landskab - lige fra den borgmester, der indførte middagssøvn, til den store kommunesammenlægning i 2007. Nu har hun kun to byrådsmøder i Hjørring Kommune tilbage, før det er endegyldigt slut.

- Jeg er blevet væltet mange gange, og det skal man kunne holde til. Man må ikke bære nag i politik. Så det gør jeg ikke. Jeg synes ikke altid, jeg er blevet behandlet, som jeg har fortjent, men det kan ikke hjælpe noget. Det kan godt være, man har et par søvnløse nætter, men det er så det. Så må man videre, siger Birthe Andersen. 

- Vi er valgt af og for borgerne. Det skal vi hele tiden huske på, tilføjer hun.

Undervejs i karrieren har hun også hjulpet andre frem i Venstre. En af dem er skatteminister Karsten Lauritzen (V). Siden hun præsenterede ham for Venstre-gruppen i Nordjylland har de holdt kontakten, og torsdag aften var skatteministerne derfor også at finde til Birthe Andersens sidste valgmøde. 

- Det er fantastisk, at hun har kunnet mønstre lysten og engagementet, og hun er stadig engageret. Jeg var båltaler her i Løkken til sankthans i år, og der var det Birthe, der formidlede kontakten. Vi sad efterfølgende i hendes badehus med hendes familie og snakkede politik, og det er fantastisk, at man efter 40 år stadig har lyst til at beskæftige sig med kommunalpolitik. Og det er selvfølgelig, fordi hun får energi af at gøre noget for det lokalområde, hun kommer fra og repræsenterer, siger Karsten Lauritzen. 

Afskeden med kommunalpolitik betyder, at Birthe Andersen for første gang i 40 år står over for et svært valg.

- Nu har jeg et problem. For ved 10 valg har jeg stemt på mig selv. Og denne her gang skal jeg til at finde ud af, hvem jeg skal sætte mit kryds ved, siger Birthe Andersen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland