Åbenhed om dagplejere: Tilsyn bliver delvist offentliggjort

Dagplejernes tilsyn skal være synlige for forældre i Aalborg Kommune, lyder det fra tilsynsenheden.

Aalborg Kommune etablerede den 1. januar 2019 en ny tilsynsenhed. Siden har de haft travlt. Kommunen har valgt at arbejde med et nyt tilsynskoncept for vuggestuer og børnehaver i Aalborg, og nu er tiden også kommet til dagplejerne.

- Der skal være så meget åbenhed som muligt, siger Peter Ottesen, leder af dagplejen i Aalborg Kommune. 

Fredag har Aalborg Kommune valgt at offentliggøre tilsynsrapporter for alle daginstitutioner i kommunen. Det sker efter TV2-dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden”, der blandt andet sætter fokus på den manglende åbenhed, der er omkring institutioners tilsynsrapporter

Hidtil har det ikke været muligt for forældre at få indsigt i dagplejernes tilsyn, men det skal det nye tilsynskoncept være med til at ændre på.

Samlet rapport

- At offentliggøre tilsynsrapporter på dagplejer er en svær størrelse. Vi vil gerne have så meget åbenhed som muligt. Men med det forbehold at vi ikke skal kunne lave personhenførbarhed, siger Peter Ottesen.

Han henviser til, at tilsynet med dagplejere er et langt mere personligt tilsyn, da det omhandler en enkelt dagplejer og samtidig foregår i dagplejerens eget hjem. Derfor vælger Aalborg Kommune at offentliggøre en opsamlingsrapport for tilsynene i stedet for de enkelte tilsynsrapporter.

Det vil derfor ikke være muligt at genkende den enkelte dagplejer i rapporten.

Samme fremgangsmåde ses i flere nordjyske kommuner, som ikke har offentliggjort tilsynsrapporter for de enkelte daginstitutioner, men i stedet har sammenfattet tilsynene i et referat eller en større rapport.

Herunder kan du se kortet over, hvilke nordjyske kommuner, der har offentliggjort tilsynsrapporter for daginstitutioner:

Petter Ottesen, der er leder af dagplejen i Aalborg Kommune, fortæller, at kommunen ikke er færdig med drøftelserne om, hvor langt de kan gå ned i rapporten, uden at materialet bliver personhenførbart. Det er derfor endnu usikkert, hvornår det nye tilsynskoncept for dagplejere træder i kraft.


Seneste nyt

fra Nordjylland