Tiltalt i Solhaven-sag: Vold var nødværge

Anbragte unge på Solhaven fik angiveligt en kold skulder af politiet, da de selv anmeldte vold.

Det var lovlig nødværge, da en af de tiltalte fra den private institution Solhaven greb hårdt ind over for en af de anbragte unge.

Det siger den tiltaltes forsvarer, advokat Niels Fjeldberg, ved sagens begyndelse mandag formiddag i Retten i Aalborg.

Den 41-årige mand er tiltalt for fem tilfælde af vold, men i to af dem handlede han for at afværge vold i forbindelse med slagsmål mellem to unge, fortæller hans forsvarer. Derfor er der tale om lovlig nødværge.

I et par andre tilfælde var den 41-årige slet ikke til stede - her må der være tale om en forveksling med en anden af de tiltalte, lyder det.

Forstander Søren Virenfeldt og 11 ansatte mænd fra opholdsstedet med base i Farsø nægter sig i øvrigt skyldige i samtlige de 75 forhold, som det omfangsrige anklageskrift opregner.

Det tog anklagerfuldmægtig Jakob Herborg 50 minutter at læse de mange anklager mod mændene op.

Efterforskningen begyndte i sommeren 2011 og stod på i halvandet år. Det var Vesthimmerlands Kommune, der anmeldte til politiet, at en af de unge skulle have været udsat for vold og psykisk overgreb, fortæller anklager Lene Lentz.

Derefter voksede sagen, og under politiets afhøringer henviste de unge til andre, der også skulle have været udsat for vold.

- Det bredte sig ligesom en vifte, konstaterer anklageren.

Nogle af de unge blev angiveligt afvist, da de forsøgte selv at anmelde volden. Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger for tiden, om politiet har gjort noget galt.

- Flere af de forurettede har forklaret, at de ikke kunne komme igennem med deres anmeldelser om vold og tvang, fortæller anklager Lene Lentz.

Omvendt kritiserer en af forsvarerne, at Nordjyllands Politi har været for aktiv:

- Som jeg fornemmer det, er det politiet, der i et vist omfang har lavet opsøgende arbejde, siger advokat Jens Veien Saabo.


Seneste nyt

fra Nordjylland