Tiltet flydedok bliver tidligst rejst lørdag morgen

Flydedokken, der fredag morgen er tiltet i Hirtshals Havn, vil blive forsøgt rejst lørdag morgen. Direktør og forsikringsselskaber diskuterer 'damage control'.

Den 82 meter lange flydedok, der fredag morgen er tiltet i havnebassinet i Hirtshals, vil blive forsøgt rejst lørdag morgen. Sådan er meldingen fra TV2 Nords reporter, Morten Pedholt, der er på havnen i Hirtshals.

- Lige nu sidder direktøren fra Hirtshals Yard, Rasmus Brohus, i møde med de to involverede forsikringsselskaber, hvor de diskuterer det, som bedst kan beskrives som ’damage control’, fortæller Morten Pedholt. Hirtshals Yard er den virksomhed, som ejer flydedokken. 

Forsikringsselskaberne vil gerne have deres egne folk til at vurdere, hvordan opgaven bedst håndteres, og derfor har de taget specialister med, for at finde en løsning. Men det er ikke nogen nem opgave. For inden i dokken er en 70 meter lang trawler, som var i gang med at blive malet. Og skibet kan ikke komme ud, før dokken er blevet rettet op.

Trawleren tilhører det norske rederi Hardhaus, og de har sendt en repræsentant afsted mod Hirtshals, som fredag eftermiddag skal i møde med direktøren fra Hirtshals Yard.

Flydedok fakta

En flydedok er en tung ponton af jern, der kan bære et skib.

Flydedokken sænkes ved at man fylder den med vand, mens den hæves ved at punmpe vandet ud.

Flydedokker anvendes ofte i marinaer til små både.

Kilde: Wikipedia

Mand skyndte sig ud af dokken

Fredag morgen var der en mand inde i dokken, for at se til trawleren, der efter planen skulle være i flydedokken til på onsdag. Men omkring klokken 6.15 hørte manden et kæmpe brag, hvorefter han skyndte sig ud. Kort efter lagde flydedokken sig på siden. Ulykken indtræf bare 45 minutter før det daglige personale skulle møde på arbejde, og derfor var der ingen andre i dokken, da den tiltede.

Der skulle ikke være risiko for, at dokken tipper helt over. Flydedokken står på en stålkonstruktion, som burde kunne holde, fortæller Morten Pedholt, der desuden fortæller, at man stadig ikke ved, hvorfor dokken pludselig tippede over.

Fredag aften vil der blive sendt dykkere ind i dokken for at sikre den, før man lørdag morgen vil forsøge at rejse den ved at flytte rundt på vandet i dokkens balasttanke. Hvis det ikke går, skal der hentes nogle store kraner til, for at få dokken op at stå igen.

Det er ikke første gang, at der er problemer med flydedokken. En lignende situation opstod i 2015 under stormen Freja.

Hirtshals’ nye turistattraktion

Den tiltende flydedok er gået hen og blevet lidt af et tilløbsstykke for turister og andre interesserede i området.

- Hele dagen har der været en lind strøm af biler på havnen i Hirtshals. Jeg har set biler med både spanske og tyske nummerplader, så de har også opfanget, at der er sket noget på havnen i Hirtshals. Og selvom der ikke er nogen, der er kommet til skade, så ser det jo vildt ud, siger Morten Pedholt. 

Adskillige nysgerrige lagde fredag turen forbi Hirtshals Havn.
Adskillige nysgerrige lagde fredag turen forbi Hirtshals Havn.
Foto: Ib William Christensen

Seneste nyt

fra Nordjylland