Ny sæson af Outdoor NU er i luften: Her er aftenens opskrifter

Sæsonpremieren af friluftsmagasinet Outdoor NU handler om tørret mad. Her får du opskrifterne fra programmet.

Pasta med tomatsovs-læder

Dette er en vegetarisk ret. Man kan tilføre bacon eller spegepølse i tern når man tilbereder den på turen, hvis man vil have kød i retten. Tomatsovsen kan tørres enten i ovn eller dehydrator.

Forberedelse og dehydrering

Lav en god, tæt, smagfuld tomatsovs. Brug så lidt fedtstof som muligt og udelad mælkeprodukter, da fedt kan blive harskt i tørreprocessen og dermed ødelægge smagen eller mindske holdbarheden. Smør eller olie og evt mælke- eller flødepulver kan altid tilsættes når retten tilberedes på tur. Du kan lave tomatsovsen lige som du kan lide den, her er forslag til en opskrift:

Ingredienser til tomatsovs-læder:

1 gulerod, revet
1 peberfrugt, fint snittet
1 løg, fintsnittet
2 fed hvidløg, finthakket
1 dåse koncentreret tomatpure
En dåse eller karton hakkede tomater
Paprika, oregano, basilikum, salt og peber.

Svits grøntsagerne i så lidt fedtstof som muligt. Steg tomatpure og krydderier med et par minutter, tilsæt hakkede tomater, smag den til og lade retten koge lidt sammen. Den skal være tæt og tyktflydende og du skal ikke tilsætte vand, for det skal jo bare fjernes igen J Det er en god ide lige at lægge mærke til hvor meget tomatsovsen fylder før den dehydreres. For den vil blive meget mindre efter tørring, og man kan nemt glemme at tage højde for hvor meget de tørrede ting svulmer op når man tilbereder dem. Jeg har ofte stået med en MEGET fyldt gryde når jeg tilberedte min tørrede mad.

Dehydrering i ovn

Mange moderne ovne har dehydrerings-funktion. Ældre ovne kan også bruges til dehydrering i en snæver vending. Man skal være opmærksom på at ovnen ikke bliver for varm, ikke over 65 grader. Og man bør holde ovnlågen på klem så fugten kan komme ud.

Læg bagepapir på en bageplade. Fordel tomatsovsen på bagepapiret, ca 1 cm tykkelse. Hvis du bruger varmluftsovn kan du godt have 2 plader i gang på en gang.

Dehydrer tomatsovsen ved 50-60 grader i 6-8 timer. Måske mere. Der må ikke være tydelige våde og bløde områder tilbage, hvis der er skal den have længere tid. Når den er færdig er sovsen reduceret til en blank, sejt læderagtig masse, som kan skæres i strimler og rulles sammen. Nogen gange bliver den mere hård end sej, og knækker af i flager, det er også helt ok. Den må ikke være mørk og tydeligt bagt eller stegt.

Skær, knæk eller træk læderet i mindre stykker og opbevar det i en lufttæt beholder.

Dehydrering i dehydrator

Dæk ca 2/3 af hver af dehydratorens rammer med bagepapir. Det er vigtigt rammerne ikke fyldes helt op med bagepapir, da luften så ikke kan cirkulere ordentligt. Når rammerne placeres i dehydratoren skal de åbne områder placeres skiftevis i den ene og den anden side.

Fordel tomatsovsen på bagepapiret og dehydrer ved 50-60 grader i 6-8 timer. Byt gerne om på rammerne undervejs, den ramme der er tættest på varmekilden tørrer som regel hurtigst. Når sovsen begynder at være fast kan man evt vende bunden i vejret på bagepapiret, så sovsen vender nedad, så tørrer den hurtigere.

Der må ikke være tydelige våde og bløde områder tilbage, hvis der er skal den have længere tid. Når den er færdig er sovsen reduceret til en blank, sejt læderagtig masse, som kan skæres i strimler og rulles sammen. Nogen gange bliver den mere hård end sej, og knækker af i flager, det er også helt ok.

Skær, knæk eller træk læderet i mindre stykker og opbevar det i en lufttæt beholder.

Når du skal på tur

Til 3 personer (eller 2 meget sultne) med et trangiasæt pakkes ½ pose quickpasta, 1/3-½ af tomatsovslæderet + lidt salt.

Tilberedning

Riv tomatsovs-læder i mindre stykker. Kog vand op i en gryde. Hæld pasta, lidt salt og tomatsovslæder i en anden gryde og tilsæt kogende vand så det dækker plus lidt mere. Kog i 3 minutter, tilsæt mere varmt vand undervejs hvis det bliver for tørt. Tilsæt gerne en klat smør eller en sjat god olivenolie, og så er det bare Haps haps haps!

Lapskovs

Dette er en meget enkel ret, som smager overraskende godt. Man kan naturligvis tilsætte andre grøntsager hvis man har lyst.

Forberedelse og dehydrering

1 porre renses og skæres i tynde skiver. Læg skiverne i en skål, og ”tryk dem ud”, så de enkelte blade/stykker af porre ikke hænger sammen som skiver men ligger løst. Placer tilsæt ½ teskefuld salt og hæld rigeligt med kogende vand over. Lad det trække max 1 minut, hæld det kogende vand fra og skyl med det samme med koldt vand. Denne blanchering gør at porrerne tørrer hurtigere, er nemmere at tilberede og generelt bevarer farve og smag bedre i tørre-processen. Man kan med fordel benytte samme metode ved tørring af rodfrugter og andre grove grøntsager.

Klem overskydende vand ud af porrerne med et viskestykke eller køkkenrulle, og fordel porrerne i dehydratorens rammer, eller på en bageplade (hvis man tørrer i ovn) i et ikke for tykt lag. Jo tykkere lag, jo længere tørretid. Dehydrer ved 50-60 grader i 6-8 timer, kig gerne til porrerne undervejs, måske skal der byttes om på rammerne, eller man kan vende lidt rundt i porrerne hvis man tørrer i ovnen. Bemærk, at man i høj grad vil kunne lugte at man tørrer porrer!

Porrerne er færdige når de er tydeligt tørre og lette, der må ikke være bløde eller fugtige partier tilbage, men de må heller ikke være tydeligt brune/bagte/stegte. Hvis du er i tvivl om de er helt tørre, så giv dem 1 time mere. Eller du kan pakke dem i et lufttæt glas og stille dem et lunt sted. Hvis der hurtigt dannes kondens på indersiden af glasset er porrerne ikke helt tørre og skal have lidt mere tid. Denne kontrolmetode kan bruges til alle dehydrerede ingredienser.

Et stykke røget mørbrad skæres igennem på langs, og derefter i skiver på tværs, 3-4 mm tykke. Synligt fedt skæres fra (da det ellers vil smelte og harskne under tørringen). Læg mærke til hvor meget kødet vejer inden dehydrering, til den opskrift der kommer her skal bruges ca 100 gram før dehydrering, så hvis dit stykke mørbrad er større end det skal du ikke bruge det hele på en gang. Skiverne tørres i dehydrator eller ovn ved 60 grader i 4-6 timer. Kødet er færdigt når det er fast, mærkbart sejt, som viskelæder eller hårdere.

I denne opskrift indgår også tørret løg. Løg kan tørres ligesom porre. Men det kan også købes tørret, og det er MEGET nemmere. Jeg køber tørret løg hos Superbrugsen i Svenstrup, eller på www.byens-groenttorv.dk

Når du skal på tur

Pak følgende:

1 pose kartoffelmospulver

100 gr røget mørbrad  (vægt før dehydrering)

½-1 tørret porre (afhængig af hvor godt du synes om porre J )

1 ss tørret løg

½ terning bouillon

Smør

 

Tilberedning

Kog vand i en gryde. Bland alle øvrige ingredienser i en gryde eller skål. Tilsæt kogende vand til mosen har en tilfredsstillende konsistens. Lad retten trække 5 minutter. Haps haps haps!

Ris med fars

Endnu en ekstremt simpel men meget velsmagende ret. Man kan naturligvis tilsætte grøntsager efter behov. I denne ret indgår ris, som først koges og dernæst dehydreres. Det lyder som den rene molbo-historie, men der er en mening med galskaben! Når risen har været kogt og dehydret skal den ikke koges igen, men blot udblødes i kogende vand. Dette sparer man rigtig meget brændstof på når man er på tur, og på denne måde kan man bruge de ris (eller andre korntyper; spelt byg mm) man bedst kan lide, uden at skulle bekymre sig om kogetiden.

Forberedelse og dehydrering

200 g hakket oksekød tørsteges på en slip-letpande. Det skal være så magert kød som muligt, da fedt kan harskne i tørreprocessen. Det er også derfor vi forsøger at undgå at bruge fedtstof til stegningen.  Kødet skal være helt gennemstegt og så findelt som muligt.

Kødet tørres i dehydrator eller ovn på 60 grader i 4-6 timer. Hvis hullerne i dehydratorens bakker er så store at kødet drysser igennem kan man lægge bagepapir i, eller klippe stykker af netstof ud så det passer til rammerne. Når kødet er tørret færdigt er det helt hårdt. Pak det lufttæt.

300 g ris koges, og dehydreres derefter i dehydrator eller ovn på 50-60 grader i 4-6 timer. Også til dette vil der være brug for rammer af netstof til dehydratoren. Risene er helt tørre og hårde når de er færdige. Pak dem lufttæt.

I denne opskrift indgår også tørret løg og hvidløg. Løg og hvidløg kan tørres ligesom porre. Men det kan også købes tørret, og det er MEGET nemmere. Jeg køber tørret løg og hvidløg hos Superbrugsen i Svenstrup, eller på www.byens-groenttorv.dk

Når du skal på tur

Pak følgende:

300 g ris (vægt før dehydrering)

200 g hakket oksekød (vægt før dehydrering)

1 svampebouillonterning (eller anden slags bouillon)

1 ss tørret løg

1 ts tørret hvidløg

1 ts garam masala

1 ts chilipulver eller stødt chili

Olie (en sjat) eller smør (en klat)

 

Tilberedning

Kog vand i en gryde. Bland alle øvrige ingredienser i en anden gryde. Tilsæt kogende vand så det dækker plus lidt mere. Lad det trække 5 minutter, tilsæt mere vand hvis alt suges op. Kog retten op og lad den koge 1-2 minutter. Lad dig ikke friste til at udelade olie eller smør! Hvis du er ude på tur har du rigeligt råd til disse kalorier, og fedtstoffet medvirker til at åbne smagsstofferne i krydderierne og gør rigtig meget for retten.  God appetit!

 

Outdoor NU’s Beef Jerky

500 gr kød, fra okse eller hjort (Andre slags kød kan sagtens bruges, men bør være så fedtfattigt som muligt)

Marinade:

1 dl Soya
1 dl Worchestersauce
1 tsk sort peber
1 tsk salt
1 spsk røget paprika
1 spsk løgpulver
1 spsk hvidløgspulver
1 tsk tørret chili/cayennepeber
1 spsk honning

Skær kødet i fine skiver eller strimler. Ca 2-3 mm tykke.
Hvis du skærer på tværs af kødfibrene, får du en jerky der er let at tygge. Skærer du på langs af fibrene bliver den sejere.

Bland alle ingredienserne til marinaden i en skål eller en frysepose.
Rør dem godt rundt.
Kom kødet i beholderen og vend det grundigt flere gange, så marinaden fordeler sig over det hele.
Luk posen eller kom et låg på skålen og stil kødet i køleskabet i tre timer.
Vend gerne kødet et par gange i timen.

Efter tre timer tages kødet ud og lægges op på et stykke køkkenrulle og ”duppes tørt” . Herefter lægges det på en bageplade på et stykke bagepapir eller på en ovnrist. Kødstykkerne må ikke ligge ind over hinanden, men må gerne røre hinanden.

Tænd ovnen på 60 grader (Hvis du bruger tørreapparat er temperaturen den samme)
Sæt kødet ind og sæt evt en grydeske i klemme i ovnlågen, så fugten kan sive ud.
Kødet skal alt efter tykkelse have tre til fem timer.
Tjek det med jævne mellemrum. Konsistensen skal være som kernelæder. Det skal kunne bøjes, uden det knækker, men det må gerne føles lidt ”sejt” at bøje.

Inden du tager kødet ud, hæves temperaturen i ovnen til 135 grader i ti minutter, så alle bakterier er slået ned.

Tag kødet ud og lad det køle inden du kommer det på patentglas, i en lufttæt bøtte eller i en lufttæt pose.

Opbevar det tørt og mørkt og det kan holde i ugevis.

Velbekomme .-)


Seneste nyt

fra Nordjylland