Tomme boliger koster millioner

De nordjyske kommuner bruger hvert år mange penge på husleje til tomme ældreboliger og plejeboliger.

Der er ikke længere den samme efterspørgsel på ældreboliger, som der var engang. Derfor har kommunerne i dag en række tomme boliger, som der stadig betales husleje for, selvom de ikke bliver brugt.

Aftaler med de boligforeninger, som har bygget ældreboligerne betyder, at det er kommunerne, som hænger på regningerne, når boligerne ikke er udlejet. Flere nordjyske kommuner betaler derfor millioner af kroner hvert år til såkaldt tomgangsleje.

Det er primært ældreboliger, der står tomme, men flere steder er der også ledige plejeboliger i overskud. Frederikshavn Kommune er den nordjyske kommune, der bruger flest penge på tomgangsleje. Kommunen har cirka 100 tomme ældreboliger, som samlet koster 10 mio. kr. om året.

- Det er jo nogle trælse penge at give ud. Man kunne jo vende den om og sige, hvad kan vi bruge 10 mio. kr. til? Vi kunne jo forbedre hele beskæftigelsesområdet omkring vores plejecenter. Vi kunne øge bemandingen med op til 30 procent for 10 millioner, siger Peter E. Nielsen (K), der er formand for Socialudvalget i Frederikshavn Kommune.

Læsø Kommune kan også mærke prisen trygge på de tomme boliger. På Læsø lyder regningen for 13 tomme boliger årligt på 700.000 kroner.

Flere kommuner har lavet beregninger, der viser, at der igen vil være brug for de overskydende boliger omkring år 2022.

- Jeg er sikker på, at den gang de blev bygget, der var der et behov for dem, og det behov, det kommer måske også igen på et tidspunkt. Men lige nu der er der ikke rigtigt behov, siger Kim Madsen, der er forretningsfører i Frederikshavn Boligforening, som ejer en del af de tomme boliger.

Ældreboliger er typisk 1000-1500 kr. dyrere end almindelige tilsvarende boliger. Det skyldes udgifter og vedligeholdelse af eksempelvis en elevator samt særligt indretning i boligerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland