Det koster fem måneders arbejde på et år: Topscorer i aktindsigt provokerer kommuner

Nordjyske borgmestre føler sig provokerede af, at en journalist søger suverænt flest aktindsigter i kommunerne, men han er ikke selv tilmeldt Pressenævnet, og derfor kan kommunerne ikke melde ham, hvis han skriver noget faktuelt forkert.

De nordjyske kommuner brugte i 2018 til sammen 768 embedsmandstimer på at behandle ansøgninger om aktindsigt fra en enkelt person. Det viser en sammentælling af kommunernes tidsforbrug på aktindsigter. Det vil sige, det har kostet det, der svarer til en fuldtidsstilling i fem måneder. Og det er en enkelt mand, nemlig journalist Lars Bjørknæs fra mediet Journalista.dk, der har sat de nordjyske kommuner på hårdt arbejde. 

Flere borgmestre råber nu op, fordi de føler sig provokerede af journalisten, der har base i byen Cádiz i Spanien og samtidig har gjort sig til topscorer i at søge aktindsigter hos de nordjyske kommuner. Antallet af ansøgninger er ganske enkelt for stort, mener de nordjyske borgmestre. 

- Jeg synes, at borgerne i nærområdet har større krav på aktindsigt end en journalist, der sidder nede i Spanien og drikker rødvin og trykker på en knap, lyder det fra borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V). 

- Har gennem årene gravet historier frem

Chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, har de seneste år blandt andet haft fokus journalistisk etik. Han vil dog ikke afgøre, om de journalistiske produkter af Lars Bjørknæs aktindsigter står mål med omkostningerne for kommunerne.

- Jeg ved i hvert fald, at han gennem årene har gravet nogle historier frem, der har cirkuleret i mediedanmark. Og det er jo i hvert fald et eller andet bevis for, at der er gravet noget frem, som er brugbart, siger Roger Buch. 

Lars Bjørknæs har ikke selv ønsket at kommentere kritikken fra de nordjyske borgmestre. 

TV2 Nord har tidligere fortalt om Lørs Bjørknæs og hans medie Journalista.dk, da han tilbage i 2017 ifølge Hirtshals Havn kostede havnen 100.000 kroner på et halvt år, fordi de skulle behandle anmodninger om aktindsigt fra journalisten. Dengang sagde Lars Bjørknæs følgende til TV2 Nord:

- Det er klart, at jeg bliver ved med at kræve oplysninger, hvis jeg føler, at for eksempel Hirtshals Havn forsøger at trække et svar i langdrag eller ikke giver de oplysninger, som jeg forlanger.

Chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, mener ikke, at der skal lægges et loft på antallet af aktindsigter.

- Det at man er freelancer eller som i det her tilfælde bosat udenfor Danmark, det er sådan set ikke relevant i forhold til, om man skal have de her rettigheder. Vi vil altså gøre det rigtig svært for mange af dem, der arbejder i praksis, hvis man siger, at freelancere ikke skal have samme rettigheder, siger Roger Buch.

Ingen mulighed for sanktion

Lars Bjørknæs er med sit netmedie Journalista.dk ikke tilmeldt Pressenævnet, og derfor er mediet ikke omfattet af Medieansvarsloven. Det betyder, at de nordjyske borgmestre heller ikke kan melde Lars Bjørknæs og Journalista.dk, hvis de føler sig uretfærdigt behandlede. 

- Hvis man så skriver noget, der er faktuelt forkert, så må vi altså som kommuner have ret til at trække vedkommende i Pressenævnet, for vi har jo ingen interesse i først at bruge rigtig meget tid og så blive smudset til, og så er der ingen sanktionsmuligheder, siger Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (Soc.Dem.) og understreger:

- Vi har de her spilleregler, men dem er en mand, der sidder i udlandet, sat lidt udenfor.

I 2018 brugte Jammerbugt Kommune alene 3000 embedsmandstimer på anmodninger om aktindsigter fra journalister og borgere.


Seneste nyt

fra Nordjylland