Trafiksikker-heden i fokus

01:49

Foto: Robert Bedsted (arkivfoto)

1 af 2

Vejdirektoratet er på konstant patrulje på de nordjyske veje, for at forbedre sikkerheden for bilisterne.

Gamle udtjente autoværn og selvsåede vejtræer er bare nogle af de farer som lurer på de nordjyske motorveje.

Derfor patruljerer Vejdirektoratet løbende på vejene for at indsamle data om, hvor det er vigtigst at sætte ind.

Denne torsdag følger TV2/NORD med på patrulje langs E45 mellem Aalborg og Støvring.

-Vi indsamler data om, hvilke farer der er på vejene og hvilke steder, der er kommet ny og bedre teknologi, i forhold til da vejen blev bygget. De data vi indsamler prioriteres, så man hurtigt kan se, hvor der er gevinst ved at sætte ind, næste gang en strækning skal renoveres, forklarer projektleder ved Vejdirektoratet Mette Fynbo.

Inspektionsholdet er udstyret med en Ipad med en specialudviklet app, der gør dem i stand til på kort tid at indtaste deres observationer, alvorligheden og hvilke anbefalinger, de har til forbedringer. Alt sammen kombineret med præcise GPS-data og fotografier af stedet.

Alle indtastede data sendes trådløst til Vejdirektoratets databaser, så de kan indgå i planlægningen af vejvedligeholdelsen.

Og der er ingen tvivl om, at de indsamlede data redder menneskeliv.

- Det går de helt sikkert. Hver eneste gang vi kan forbedre trafiksikkerheden et sted på eksempelvis motorvejsnettet, mindskes risikoen for tilskadekomst og dødsfald ved de ulykker som indtræffer på vejene, slår Mette Fynbo fast.

Eksempelvis er selvsåede træer et stigende problem på de gamle motorveje. Inspektionsholdet registrerer de steder langs vejnettet, at træer inde i den såkaldte "sikkerhedszone" får en diameter på ti centimeter eller derover. Så bliver de nemlig farlige at køre ind i, og så bør de fældes næste gang vejkanten efterses med en motorsav.

Flere nyheder fra TV2 Nord