Trods milliardbudget og stor magt: Regionsvalget er "det usynlige valg"

Valget til byråd og kommunalbestyrelser overskygger i høj graf valget til regionsrådet. Det er til trods for, at Region Nordjylland træffer vigtige beslutninger om sygehusdrift, praktiserende læger og regional udvikling.

De vælgere TV2 Nord møder på gaden, bekræfter det, stemmeprocenterne bekræfter det og fremmødet ved dagens Valgtræf i Nordkraft, bekræfter det. Regionsvalget er langt fra ligeså kendt hos og relevant for nordjyderne som kommunalvalget er. Det er, sammenlignet med kommunalvalget, det ukendte valg.

Men det er vigtigt - rigtig vigtigt endda, for de 41 medlemmer af regionsrådet, bestemmer altså, hvordan et budget i milliardklassen, der omhandler både sygehuse, læger og regional udvikling skal se ud. 

Lone Sondrup er ny spidskandidat for Venstre. Hun udfordrer Ulla Astman på pladsen som formand for regionsrådet, men hvis hun havde håbet at kunne overbevise vælgere i Nordkraft søndag, blev hun skuffet.

- Der er godt nok meget, meget få, og hvis jeg kigger ud over salen er der jo mange tomme stole, og vi starter altså om otte minutter, lød det fra spidskandidaten inden debatten gik igang.

- Det synes jeg er lidt skræmmende for vores demokrati. Det må jeg indrømme, siger hun videre.

Medierne behandler regionsvalget med venstre hånd

Ulla Astman er i høj grad regionsrådets ansigt udadtil, og ifølge hende skyldes regionens mangel på popularitet blandt andet medierne, som hun synes tager lidt for let på det arbejde, der bliver lavet, og på det valg, der skal være på tirsdag.

- Medierne har en rolle i forhold til, at regionsvalget er det usynlige valg. Det bliver lidt sådan noget, man lige får med med venstre hånd, så det får ikke den opmærksomhed, det burde få, lyder hendes vurdering.

Sundhed og sygehuse er ofte først noget, man interesserer sig for, når man opdager, at det ikke fungerer, og det mener Søren Wormslev, der var ordstyrer ved dagens valgtræf og i øvrigt samfundsredaktør på Nordjyske Medier, er en del af udfordringen.

- Det er en valgkamp hvor kommunalvalget dominerer. Det var det, da der stadig var amter, og det er det stadig, nu hvor vi har regionerne. Det er svært at få det regionale element med, og regionsrådet er nok mere fjernt for de almindelige nordjyder, lyder vurderingen.

Rekordmange opstillede

Selvom kandidaterne i dag mest af alt talte til og med deres respektive partifæller, som i høj grad udgjorde publikum, er det populært at gå til valg i jagten på en af de 41 pladser. Hele 246 navne er på stemmesedlen på tirsdag, og det er rekordmange.

Valgstederne åbner i hele Nordjylland på tirsdag klokken 8.00 og lukker 12 timer senere. Fristen for at brevstemme er overskredet, så du skal afsted til dit valgsted på tirsdag, for at udøve din demokratiske ret.

TV2 Nord følger denne demokratiets festdag og aften tæt, og sender dagen igennem, om aftenen og sågår ud på natten direkte fra alle de nordjyske kommuner - og fra Region Nordjylland. Det er både på Salto, Facebook og her på tv2nord.dk.


Seneste nyt

fra Nordjylland