Trods udsigt til regn: Beredskabet holder fast i afbrændingsforbud

Selv om der er udsigt til regn, er naturen for tør til, at afbrændingsforbuddet kan ophæves lige foreløbig. Sådan lyder meldingen fra Danske Beredskaber.

Selv om der er regn på vejrudsigten for flere dele af Nordjylland, er der ikke sådan lige udsigt til, at de danske beredskaber ophæver det landsdækkende afbrændingsforbud.

Mange har allerede rettet henvendelse til beredskabet for at høre, om regndråberne nu gør det tilladt at tænde op i kuglegrillen eller finde ukrudtsbrænderen frem igen. Men det har lange udsigter. 

- Helt generelt må vi sige, at den nuværende mængde af regn ikke er nok til, at der vil ske ændringer. Og vi kan heller ikke svare på, hvor mange millimeter regn der skal til, for det kommer helt an på de lokale forhold og på den periode, regnen falder over. For eksempel vil et hurtigt skybrud med 30 millimeter vand blot ’prelle af’ på den hårde tørre jordoverflade, mens fem dage med stabil regn måske vil gøre mere gavn i relation til brandfaren, fortæller sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

Så nordjyderne må altså ligesom alle andre danskere væbne sig med tålmodighed og lade grillkullene blive stående i redskabsskuret.

- Men jeg kan love, at så snart der er mulighed for at lempe på afbrændingsreguleringerne, så vil det blive gjort. Følg derfor gerne med på det lokale beredskabs hjemmeside. Vores dygtige folk rundt i landet holder løbende øje med udviklingen, og vi har absolut kun intentioner om at lave mindst muligt besvær for folks sommerhygge, siger Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber.

- Men indtil der sker ændringer i afbrændingsreguleringerne, så er det altså fortsat utroligt vigtigt at respektere reglerne. For naturen er fortsat mere tør, end mange tror, og der skal stadig utrolig lidt til, før en naturbrand begynder, tilføjer han.

AFBRÆNDINGSFORBUD

Forbuddet gælder enhver brug af eller afbrænding af:
  • Ukrudtsbrænder
  • Bål
  • Brug af kulgrill, herunder engangsgrill
  • Åben ild på offentlige naturområder med vegetation
  • Halm, halmstakke og lign. der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
  • Haveaffald
  • Affald fra skovbrug
Under forudsætning af konstant opsyn, og at man har egnede slukningsmidler i nærheden, er det tilladt at bruge gasgrill, trangia og lignende på fast og ikke-brændbart underlag på egen ejendom, ved sommerhuse, campingpladser, feriecentre og restauranter.

Seneste nyt

fra Nordjylland