Trumps twitter bremser ikke grøn tsunami

02:14

Det amerikanske farvel til FNs klimaaftale får også nordjysk erhvervsliv til at spidse ører. Flere nordjyske energi-virksomheder er i dag på det amerikanske marked.

Nordjysk erhvervsliv er optimistisk på miløets vegne trods Trumps udmelding af Paris-aftalen. Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

1 af 2

Nordjysk erhvervsliv nedtoner konsekvenserne ved USA's brud med klimaaftale.

USA's præsident Donald Trumps udmelding af klimaaftalen har i løbet af dagen mødt stor modstand blandt både politikere og miljøorganisationer.

Hos det nordjyske erhvervsliv er de også ærgerlige over præsidentens statement, men der er alligevel en optimistisk fornemmelse af, at eksporten trods alt er sikret.  

Xergi i Støvring designer og etablerer biogasanlæg til det meste af verdenen. De ser et stort potentiale i det amerikanske marked, 

- Det er en del af vores strategiplan. Vi satser meget på USA i fremtiden, siger administrerende direktør Jørgen Ballermann.

Som resten af verden er de overraskede over, at USA opsiger klimaaftalen. Virksomheden med 80 ansatte maner dog til besindighed.  

- Den politik, der faktisk bliver ført, bliver ført decentralt i de enkelte stater eller måske endda i byerne, der bestemmer sig for, hvad man vil have af grøn energi, og derfor er den føderale regering ikke dem, der har det sidste ord at skulle have sagt, siger Jørgen Ballermann.  

Også hos House of Energy i Aalborg er de fortsat optimistiske. Huset er et samarbejde mellem energivirksomheder og videns-institutioner. Her sætter de især deres lid til staternes forskellige guvernører.  

- Hele det tryk, der er på den grønne omstilling i Californien og byer som Los Angeles og San Francisco, det kører derudaf, siger Preben Birr-Pedersen, der er Cluster manager i House of Energy.

Faktisk er man af den overbevisning, at Den Grønne Bølge fortsat vil rulle ind over USA.  

- Det her er en tsunami, der er i gang, og en twitterkonto fra Trump kommer ikke til at stoppe det. Grøn omstilling er en god forretning - også for amerikanere, siger Preben Birr-Pedersen. 

Flere nyheder fra TV2 Nord