"Tsunami" rammer nordjysk by: Først røg skolen, nu er købmanden truet

Hanne Degns købmandsforretning I Ravnkilde er truet af en firdoblet elregning.

Den seneste elregning giver indehaver af Min Købmand i Ravnkilde, Hanne Degn, dybe pandeynker.

- Puha, svimlende, udbryder hun, da hun ser beløbet.

Elregningen lyder nemlig på 86.000 kroner – blot for september måned. Det er fire gange så meget, som i samme måned sidste år.

- Det er voldsomt og svært at se, hvordan man skal betale sådan en regning.

Hanne Degn har gjort flere tiltag for at mindske sin elregning. Blandt andet har hun udskiftet energislugende kølemontre og skiftet til LED-lys overalt. Hendes forventning er, at det vil reducere butikkens el-forbrug med en tredjedel.

- Alle de steder, vi har kunnet skrue på tingene, har vi gjort det.


Et flertal i Folketinget har besluttet, at el-kunder kan få lov at udskyde den del af el-regningen, som overstiger det, de betalte sidste år.

Den ordning takker Hanne Degn dog nej til.

- Jeg er ikke interesseret i et kvik-lån fra staten, som jeg ikke ved, om jeg kan betale tilbage igen. Hvis det går så skidt, at jeg bliver nødt til at lukke, så vil jeg være ked af at skulle betale af på sådan et lån, forklarer hun. 

Rebild Kommune har besluttet, at Ravnkilde Skole skal lukke. Hvis købmanden også må dreje nøglen om, frygter folk i Ravnkilde, at det vil få store konsekvenser for lokalsamfundet.

- Købmanden fungerer også som vores apotek, posthus, bager og blomsterhandel, og den har en stor betydning for, alt det, der sker i byen siger Lisbeth Bjørn, som bor i byen. 

Hanne Degn ønsker nu at høre politikerne om, hvad de vil gøre for at redde at redde lokalsamfundet i Ravnkilde.

Du kan se hele debatten og høre alle svarene fra de to folketingskandidater her:

TV2 Nord forholder problemstillingen for folketingskandidaterne Charlotte Amdi Burgess (RV) og Per Larsen (K). 

- Jeg synes, den ordning, som et bredt flertal af partierne i Folketinget har indgået, om at virksomhederne kan udskyde deres betalinger, er en god ordning, fortæller Charlotte Burgess, selvom hun godt kan forstå Hanne Degns bekymringer.

Derudover fremhæver hun købmandens energisparende tiltag. Per Larsen har ingen nemme løsninger i ærmet. 

- Som udgangspunkt er der ikke nogen lette løsninger, når vi bliver ramt af en tsunami, som det nærmest er, når skolen bliver lukket og købmanden er stærkt udfordret, forklarer Per Larsen. 

Rebild Kommune har besluttet, at Ravnkilde Skole skal lukke, da kommunen har været tvunget til at finde besparelser for op mod 40 millioner kroner i budgettet for 2023. 


Seneste nyt

fra Nordjylland