Populære Skagen: Turismen skaber 20 procent af kommunens job

Hver sommer mangedobler Skagen indbyggertallet. Men er der plads til flere turister? Det blev debatteret på et borgermøde mandag aften.

På Jakobs Café og Bar mærkes det tydeligt på omsætningen, når der er højsæson for turister - og når der ikke er.

- I en meget kort, koncentreret periode kan det føles af meget, især når byen er fyldt i forevejen, at der lige lander et krydstogtskib med 3000 gæster, som skal serviceres, fortæller indehaver Jakob Sund til TV2 Nord.

Og krydstogtskibe kommer der mange af. Alene sidste år kom mere end 73.000 turister sejlende til Skagen. Derfor har caféen om sommeren 50 ansatte - mens der om vinteren bare er 12. Den store forskel mellem sæsoner har Jakob Sund ikke noget imod.

- For uden turisterne ville der simpelthen ikke være basis for at køre en forretning som denne i Skagen.

Turismen skaber 20 procent af alle job i kommunen. Og en omsætning på cirka 3 milliarder kroner om året.

Mandag aften var der så borgermøde om turismen i byen. Mens de erhvervsdrivende er glade for turisterne, mener flere borgere, at det kan blive lige til den gode side - specielt i højsæsonen. Og derfor er dialogen vigtig. Det mener direktør i Turisthus Nord, René Zeeberg:

- Man bygger heller ikke kirker til juleaften. Og det er sådan, at vi har det samme antal overnattende i dag som vi havde i 1998, og det vil sige, at kapaciteten sådan set er den samme. Men det er klart, at om sommeren vil der altid være lidt ekstra run på, og det oplever vi også i Skagen. Derfor er det vigtigt, at vi har den her dialog med lokalbefolkningen og med vores gæster, så vi sikrer, at de får verdens bedste oplevelse, når de tager herfra.

Hver sommer mangedobler Skagen indbyggertallet. Flere borgere mener, at mængden af turister er blevet for stor, men de erhvervsdrivende vurderer, at byen godt kan tåle flere turister - især uden for industriferien.

Seneste nyt

fra Nordjylland