Tusindvis af tyrekalve aflives lige efter fødslen

Hvert år skyder danske landmænd 22.000 jersey tyrekalve få timer efter de er blevet født. Handyrene er et spildprodukt i mælkeproduktionen, og det kan ikke betale sig at fodre dem op. De mange aflivninger vækker harme hos Dyrenes Beskyttelse, der mener at landmændene ikke gør nok for at løse problemet.

For landmand Lars Pedersen fra Brønderslev er en nyfødt tyrekalv et ærgerligt syn. Det betyder nemlig at han skal skyde med en boltpistol om lidt.

- Der er skam, men det er en del af vores arbejdsdag, så det er ikke noget vi fokuserer ret meget på, siger Lars Pedersen.

For at koen kan producere mælk, skal den kælve. Men kalven der kommer ud af det er et spildprodukt, hvis det er en tyrekalv, fordi der ikke er penge i at fodre den op. Og det provokerer dyrenes beskyttelse.

-   Det der provokerer mig mest er at landbruget bare lader stå til. De gør ikke ret meget ved problemet. Det er trist at der er så mange tyrekalve, der bliver betragtet som et spildprodukt, der ikke kan bruges til noget. siger Pernille Fraas Johnsen, der er dyrevelfærdschef i Dyrenes Beskyttelse.

 

Aflivningerne har nu stået på i 25 år, og landbruget synes selv de har gjort meget for at undgå det. Nyeste forsøg er at parre enkelte jerseykøer med en kødrace, hvor det godt kan betale sig at fodre tyrekalven op. 
-  Man gør det, man har at gøre med, men man gør nok aldrig nok. Det har også noget at gøre med, hvad oksekød kan koste. Landbruget har et ansvar for det her, men det har forbrugerne også, mener Peder Philip, der er formand for Landbrug og Fødevarer, Kvæg.

 

Andre kønssorterer sæden, så de kan undgå at få tyrekalve. Men teknikken er dyr og virker ikke altid. Så derfor er landmændene tilbageholdende med at bruge det.

 

Økologiske Landmænd forsøger at opdrætte nogle af deres jersey tyrekalve ved at sætte dem på græs sammen med en ammeko. En af dem er landmand Niels Erik Nielsen fra Herning. Han erkender at det er svært at får økonomien til at hænge sammen.

- Det kan ikke løbe rundt for mig. Min arbejdskraft giver jeg gratis til det her, men jeg blev bare så træt af at skyde alle de tyrekalve. Det vil jeg gerne være fri for.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland