TV: Restaurationer vælger overenskomst fra

I Nordjylland har størstedelen af virksomhederne i restaurationsbranchen ikke en overenskomst.

Overenskomsten er en aftale, som bliver indgået mellem en arbejdsgiverorganisation og en lønmodtagerorganisation om ansættelsesvilkår, men i landsdelen er kun få restauratører interesseret i at tegne en overenskomst. I Aalborg har kun omkring en tredjedel af virksomhederne i branchen valgt at organisere sig.

Et af de steder, som har valgt overenskomsten fra, er Restaurant RUSK i Aalborg.

- Jeg mener ikke, at en lovtekst, som jeg synes, overenskomsten er, tjener mine medarbejdere og arbejdspladsen. Hos os sætter vi os ned med den enkelte og finder ud af, hvilke ønsker medarbejderen har - både i forhold til en rimelig løn, som jeg mener, vi giver, men også i forhold til at udvikle sig på andre områder. Og der mener jeg, at det er bedre at føre en dialog med sin medarbejder, end det er at skulle følge bestemte paragraffer i en overenskomst, siger ejer Mikael Valentin.

Restauratør Jens Simonsen, som driver cateringfirmaet Lé Chef i Svenstrup, har en overenskomst, og han synes, den er nem at leve op til, men også nødvendig for branchen.

- Jeg kan rigtig godt lide, at jeg ved, at jeg med en overenskomst giver mine ansatte det, de har krav på i forhold til løn, feriedage og pension. Og jeg mener, at man i branchen bør være en del af overenskomsten, så vi arbejder på lige vilkår. For det er klart, at hvis man kører sin forretning uden, så kan man betale den løn til sine ansatte, som det passer en - og betaler man for eksempel en lavere løn til sine ansatte end os andre, så kan man også sælge sin vare billigere, og det er ikke rimeligt, lyder det fra Jens Simonsen.

Se med i aften klokken 19.30 på TV2/Nord hvor vi sætter fokus på emnet.​


Seneste nyt

fra Nordjylland