TV: Spritfabrikkens historie

Spritfabrikken i Aalborg har i mange år været et vartegn for byen. Nu er det slut. Få et indblik i fabrikkens mangeårige historie.

De Danske Spritfabrikker i Aalborg er solgt. Dermed mister byen et af sine mest berømte vartegn. Se Jørgen Pyndt og Bjarne Nielsen Brovst i programmet "En god historie" om spritfabrikkerne, og se herunder Tor Løkkens flotte udsendelse om spritfabrikken som en af Aalborgs gamle industrier.

Historien om Aalborg Akvavit rækker tilbage til midten af 1800-tallet.

Isidor Henius (1820-1901) var født i Polen og kom i 1838 til Danmark, hvor han skulle vise sig at blive den mest betydningsfulde person indenfor udviklingen af dansk akvavitproduktion.

Efter flere års arbejde med at modernisere danske brænderier slog han sig ned i Aalborg og startede i 1848 Aalborg Priviligerede Sirup- og Spritfabrik, som med sin fuselfri Aalborg Taffel Akvavit - Rød Aalborg - blev den foretrukne akvavit i Danmark.

Den anden - mindst ligeså kendte - fader til Aalborg Akvavit er Harald Jensen. Han ville egentlig være kunstner, men presset af sin far, der havde overtaget et brænderi i Aalborg, gik han ind i virksomheden i 1861.

Harald Jensen blev købt ind i De Danske Spritfabrikker i 1883. DDS var blevet skabt i 1881 som et resultat af Isidor Henius tidligere underdirektør C.A. Olesen og D.F. Tietgens ønske om at skabe en virksomhed, der kunne eksportere brændevin.

I 1923 ejede De Danske Spritfabrikker samtlige danske brænderier.


Seneste nyt

fra Nordjylland