Faktatjek: TV2 Nord faktatjekker efter politisk rygende uenighed i debat

Det er jo direkte mod bedre viden, når du siger, at der er tilført flere penge. Sådan lød det kort og kontant fra den nordjyske socialdemokratiske folketingskandidat Orla Hav direkte henvendt til Liberal Alliances nordjyske spidskandidat Christina Egelund. Og så gik de politiske bølger for alvor højt i TV2 Nords politiske debatprogram.

Det var spørgsmålet om hvorvidt, ældreområdet er blevet tilført flere penge under den nuværende regering eller ej, der fik fronterne trukket skarpt op, da TV2 Nord tirsdag aften sendte en halv times aktuel politisk debatprogram i anledning af det kommende Folketingsvalg.

- Der har fra den nuværende regerings side været afsat for få penge til at imødekomme de behov, lød det blandt andet fra Orla Hav.

Og den udmelding fik Liberal Alliances Christina Egelund om end ikke op i det røde felt, så da i den grad på banen i den politiske valgdebat.

- Det der er der mange socialdemokrater, der siger, jeg ved ikke om, det står i en eller anden spin-manual I har, at vi har sparet og sparet på ældreplejen. Det er simpelthen ikke rigtigt. Vi har tilføjet penge. Det er det velfærdsområde sammen med sundhed, som vi på hver eneste finanslov sammen med har tilført flest penge i den her valgperiode, lød det fra Christina Egelund fra Liberal Alliance.

quote Det er jo direkte mod bedre viden, når du siger, at der er tilført flere penge. I har ikke tilført de penge, der svarer til det antal ældre, der er blevet flere

Orla Hav, folketingskandidat for Socialdemokratiet

Og i bedste valgkamps-ånd føg de politiske argumenter frem og tilbage over bordet mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance.  

- Det er jo direkte mod bedre viden, når du siger, at der er tilført flere penge. I har ikke tilført de penge, der svarer til det antal ældre, der er blevet flere, sagde Orla Hav og fortsatte:

- Det er jo der I laver et forsøg på manipulation med tallene. Ja, I har tilført flere penge, men ikke det, der svarer til det demografiske træk, fordi der er blevet mange flere ældre og der er blevet mange flere børn, og det er jo derfor dagligdagen i vores velfærd er så presset som den er.

- Det er simpelthen ikke rigtigt, lød det fra Christina Egelund.

- Det er rigtigt, Christina, svarede Orla Hav.

Og så skred TV2 Nords vært Ingrid Buch ind.

- Det må vi have faktatjekket, lød det fra TV2 Nords studievært i den politiske debat, hvor de politiske fronter for alvor blev trukket op mellem de to repræsentanter fra henholdsvis rød og blå blok.

quote Det er simpelthen ikke rigtigt

Christina Egelund, folketingskandidat for Liberal Alliance

TV2 Nord har kontaktet Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen. Og ifølge ham er svaret på spørgsmålet langt fra enkelt.

For det er nemlig kommunerne, der langt hen ad vejen styrer og selvfølgelig også bruger de penge, som fra politisk side bliver afsat.

- Hvis kommunerne har besluttet, at der skal bruges en milliard mindre på ældreområdet, og regeringen så tilfører 400 millioner kroner, er resultatet jo stadig, at der bliver brugt mindre på området, siger professor Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet og fortsætter:

- Hvis du sammenligner, hvad der bruges nu i forhold til tidligere, får man i de fleste kommuner mindre hjælp, end man tidligere havde fået, hvis man havde været i samme situation. Så må man jo selv vurdere, om det var for meget før, eller om det er for lidt nu.

Nikolaj Bukh konstaterer, at Orla Hav med sikkerhed har ret i, at der ikke er tilført flere penge til de ældre samlet set, men understreger samtidig, at man dog dermed ikke kan sige, at Christina Egelund har uret.

- Hendes tal kan også være korrekte, siger han.

Men han understreger igen, at regeringen reelt set ikke kan styre de penge, de tildeler kommunerne, så derfor kan man ikke konkludere, at der bliver brugt flere penge på de ældre, selvom området har fået tilført flere penge.


Seneste nyt

fra Nordjylland