Tyk is i Limfjorden

Isen i Limfjorden pakker sig tættere og tættere. Vest for Aalborg er skibstrafikken nærmest helt gået i stå. Andre steder sørger vejrliget for at helt nye veje opstår.

Ved udsejlingen til Kattegat mod øst kæmper den lille færge mellem Hals og Egense hårdt for at holde sin smalle sejlrende åben.

Hans Hansen er kaptajn på Hals-Egense færgen, der stadig sejler. Selvom færgeoverfarten i den østligste del af Limfjorden er sen til at give op, så er ismasserne allerede nu så massive, at kaptajnen ikke tør garantere for driften.

-En indstilling kan ske fra time til time. Sidste gang vi indstillede, det var lige sådan som at knipse med fingrene, siger kaptajnen.

Mens isen altså truer vandvejen mellem Hals og Egense, så opstår der nye veje over vandet længere inde i fjorden. Beboerne på øen Egholm ved Aalborg har længe oplevet problemer med færgen på grund af isen, men det har de nu fundet en løsning på. Der er ryddet en vej over isen til Lindholm.

-Det er ikke mere end 14. dage færgen sidst holdet stille på grund af is, så for at have en bagdør, hvis det kniber igen, siger Ove Axelsen, der er formand for Egholm Samråd.

Vejen er endnu ikke godkendt af beredskabet, men beboerne håber det snart sker.

-Vi mener ikke, at det er ansvarligt at færdes på fjorden. Der er så mange ukendte faktorer, der kan påvirke istykkelsen. Det er svært at give en tilladelse på et afgrænset område, når det drejer sig om fjorden. Det er ikke det samme som at give isen fri på for eksempel en sø, siger Ida Jensen, driftsplanlægger hos Teknik- og Miljøforvaltningen.

På Aggersundbroen længere endnu mod vest, har brovagten masser af tid i tårnet, for der er langt mellem broåbningerne. Trafikken under broen er nærmest gået i stå og det er noget tidligt i år.

 Hvornår broen igen åbner flere gange om dagen er uvist. Vejrudsigterne spår om hård nattefrost længe endnu.


Seneste nyt

fra Nordjylland