Ud med kviksølv

I efterårsmånederne september, oktober og november har alle i Aalborg Kommune haft mulighed for at bytte de gamle kviksølvholdige termometre ud med et nyt digitalt termometer.

Renovationsvæsenet
Det er Renovationsvæsenet, som står bag kampagnen, og det har været en så stor succes, at kampagnen nu kører videre.

4000 indsamlet
Renovationsvæsenet har i de tre måneder, som kampagnen har løbet over, indsamlet ca. 4.000 kviksølvtermometre - alle af meget forskellig alder, udseende og størrelse.

Dobbelt så mange som forventet
Andre kommuner i Danmark har tidligere gennemført lignende kampagner for indsamling af kviksølvtermometre. På baggrund af erfaringerne herfra var det derfor forventet, at Renovationsvæsenet kunne indsamle omkring 2.000 termometre.

Stor succes
- Vi er virkelig overvældede over den succes, som kviksølvkampagnen har fået, fortæller renovationschef Thorsten Nord.
- Jeg er rigtig glad for, at så mange borgere i kommunen er miljøbevidste og skaffer sig forsvarligt af med kviksølvtermometrene, inden de går i stykker. Hvis først der går hul på termometret, sker der nemlig uoprettelig skade på miljøet, pointerer Thorsten Nord.

Kører videre
- Indsamlingen af kviksølvtermometre har simpelthen været sådan en stor succes, at vi har besluttet at fortsætte kampagnen indtil videre. Og vi tror, at der stadig er mange, der gerne vil bytte det gamle kviksølvholdige termometer ud med et digitalt, fortæller Forsyningsvirksomhedernes rådmand Preben Pedersen.

Byttes på kontoret
Fremover kan kviksølvtermometrene byttes på Renovationsvæsenets kontor, Over Bækken 2 i Aalborg., eller hos Renovationsvæsenets miljøbil Rappenskralden, som efter nytår kommer rundt i hele Aalborg Kommune.

Faren ved kviksølv
Kviksølv er primært kendt fra termometre, som i dag er overflødiggjorte af de hurtigere og mere præcise digitale febertermometre. Kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der findes, fordi det ikke kan nedbrydes i naturen.

Via fødekæden bliver det opkoncentreret i dyr og mennesker og skader derved centralnervesystemet og immunforsvaret. I mere end 10 år har der været forbud mod at sælge bl.a. kviksølvholdige febertermometre i Danmark.

Udvinding og genanvendelse
Efter at Renovationsvæsenet har modtaget kviksølvtermometrene, emballeres og deklareres de korrekt for derefter via I/S Mokana at blive sendt til udvinding og genanvendelse i Tyskland.
Her genanvendes kviksølvet bl.a. i visse former for lyskilder.


Seneste nyt

fra Nordjylland