Udbredt kendskab til illegal handel

Når der skal handles illegalt har nordjyderne et stort kendskab til, hvor man for eksempel kan købe sine øl, sodavand og cigaretter, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

Hver fjerde borger i Region Nordjylland ved, hvor de let kan købe illegalt indførte øl, sodavand, cider, slik, chokolade eller cigaretter. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. Derfor opfordrer Dansk Erhverv nu politikerne på Christiansborg til at se på en revidering af den danske afgiftspolitik.

Undersøgelsen viser, at der er et markant større kendskab til, hvor man kan købe de illegale varer i Nordjylland i forhold til eksempelvis Region Midtjylland eller Syddanmark. Men Dansk Erhverv er ikke overraskede over, at problemet er mest udbredt i Nordjylland.

- Det er ikke overraskende, at kendskabet er mest udbredt i regionerne længst fra den dansk/tyske grænse - for eksempel i Nordjylland. Markedet for illegale varer er naturligvis størst dér, hvor folk ikke selv har så let ved at grænsehandle. Når grænsen er flere hundrede kilometer væk, så er det jo nemmere at opsøge den lokale kiosk og finde varerne uden afgifter dér - også selvom det er ulovligt, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv, Marie Louise Thorstensen.

Efter at de øgede afgifter på nydelsesmidler trådte i kraft 1. januar 2012, forventer Dansk Erhverv at den illegale handel vil koste over en halv milliard kroner blot i 2012.


Seneste nyt

fra Nordjylland