Uddannelser i nærområdet kan skaffe hænder til Vendsyssel

En række nordjyske arbejdsgivere har svært ved at få besat de ledige stillinger, de slår op. En af de mulige løsninger på problemet er at få uddannet mere kvalificeret arbejdskraft i de områder, hvor der mangler hænder. Den model forsøger de at bruge i det nordlige Vendsyssel.

Det kan være et spørgsmål om få år, før der mangler hænder til at skære fisk på Launis Fiskekonserves i Ålbæk. Fiskeindustrien er nemlig en af de brancher, der mangler hænder.

- Vi kan se, at der bliver et behov, siger Gert Nielsen, der er koncerndirektør for Launis.

Fiskeindustrien er klar over, at det kan blive katastrofalt for erhvervet, hvis ikke de manglende hænder bliver fundet. Derfor startede første hold i august på den nye erhvervsuddannelse FISHTECH på EUC Nord. Det er en række nordjyske fiskevirksomheder, der er gået sammen om at lave uddannelsen.

- Vi skal se at have nogle unge mennesker i gang. Der er nogle unge mennesker, som er tilgængelige, vi skal bare have dem i gang med en uddannelse, så vi kan få dem ind i fiskeindustrien, siger Gert Nielsen.

De regionale erhvervsråd i Nordjylland laver hver måned et jobbarometer, som viser, hvilke brancher, der mangler arbejdskraft. Der er blandt andet ledige jobs i fiskeindustrien, og folkeskolelærere er der også mangel på i Vendsyssel.

- Vi kan jo se det på vores dimittender, at der er et øget antal af dem, der har jobs, allerede inden de afslutter deres uddannelse hos os. Senest kunne vi se det i forbindelse med vores dimission i juni, at flere var i job allerede inden de var færdige med uddannelsen, siger Thorkild Donskov Rams, studieleder på læreruddannelsen på UCN i Hjørring.

Mindst fire ud af fem læreruddannede fra UCN i Hjørring får efterfølgende job i Vendsyssel. Studielederen mener derfor, at det giver god mening at tilbyde videregående uddannelser uden for de allerstørste studiebyer, hvis man skal løse rekrutteringsudfordringen.

- I tidligere tider var der ingen læreruddannelser i Vendsyssel, og der var det et problem at få lærere til Vendsyssel. Nogle steder kan også være et problem at trække læger herop for eksempel, så vi tror, det betyder noget, at der ligger en læreruddannelse i Hjørring i forhold til leveringen til de nordlige kommuner i Danmark, siger Thorkild Donskov Rams.

På FISHTECH-uddannelsen er alle elever på forhånd sikret en læreplads. Virksomhederne ved godt, at de skal løse en udfordring, som ellers kun bliver større i de kommende år, hvor en stor del af de nuværende medarbejdere nærmer sig pensionsalderen.

quote Når der er jobmuligheder, så er de studerende der.

Thorkild Donskov Rams, studieleder ved UCN

- Virksomhederne er villige til at tage elever ind. Vi vil rigtig gerne have elever ind. Der er stor opbakning fra fiskeindustrien, så lærepladserne findes, siger Gert Nielsen.

De studerende på læreruddannelsen i Hjørring er også garanteret praktikpladser under deres uddannelse. Spørgsmålet er så, om skolen kommer til at løse den mangel på hænder, folkeskolerne i Vendsyssel står med.

- Når der er jobmuligheder, så er de studerende der. Vi så det først med vores vinteroptag. Det begyndte at stige, og nu kan vi også se det på sommeroptaget. Det ser også fornuftigt ud, siger Thorkild Donskov Rams.

En række nordjyske virksomheder og uddannelsesinstitutioner vil gerne have set på muligheden for at oprette flere satellituddannelser i Vendsyssel inden for de områder, hvor der mangler arbejdskraft, eller hvor der kommer til at mangle hænder inden for få år.

Tal fra de regionale erhvervsråd og Region Nordjylland viser, at der i øjeblikket er mangel på blandt andet chauffører, folkeskolelærere, landbrugsmedhjælpere, mekanikere og social- og sundhedshjælpere i de vendsysselske kommuner.


Seneste nyt

fra Nordjylland