Udenrigsminister indvier i dag M.A.R.S. Europe

Udenrigsminister Jeppe Kofod indvier i dag verdens første specialbyggede recyclingværft på Frederikshavn Havn, der er bygget til det formål at genindvinde skibe og offshoreplatforme.

Bag værftet står én af verdens største recyclingvirksomheder – Modern American Recycling Services (M.A.R.S.).

Åbningen af værftet er startskuddet til et kæmpe bæredygtighedseventyr i Nordjylland, hvor flere end 200 arbejdspladser vil blive skabt inden for den bæredygtige økonomi.

M.A.R.S. forventer at genindvinde 200.000 ton forarbejdet stål om året
M.A.R.S. forventer at genindvinde 200.000 ton forarbejdet stål om året
Foto: Thomas Kollerup

M.A.R.S. Europe har en ambition om at gøre Frederikshavn til centrum for grøn recycling af skibe og offshoreinstallationer. Virksomheden forventer at genindvinde 200.000 ton forarbejdet stål om året, og en af de første store opgaver bliver genindvinding af de to platforme Tyra Øst og Tyra Vest.

Fordi værftet er formålsbygget helt fra bunden, har det været muligt særligt at indtænke og prioritere sikkerhed, bæredygtighed og miljø som nøgleegenskaber i faciliteten.

Borgmester Birgit S. Hansen og havnedirektør Mikkel Seedorff gør klar til M.A.R.S.-åbning på havnen i dag.
Borgmester Birgit S. Hansen og havnedirektør Mikkel Seedorff gør klar til M.A.R.S.-åbning på havnen i dag.
Foto: Thomas Kollerup

- Regeringen har en ambitiøs plan om, at Danmark skal være i front på verdensplan, hvad angår bæredygtighed og bæredygtige investeringer. Dette værft er et godt eksempel på, hvordan vi i Danmark - og ikke mindst her i Frederikshavn Kommune -bestræber os på at sikre en mere grøn fremtid og nye arbejdspladser, udtaler Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune til Kanal Frederikshavn. 

Det 290.000 kvadratmeter store recyclingområde består blandt andet af et rensningsanlæg med to 2.500 kubikmeter store opsamlingstanke, hvor regnvand fra alle arealer vil blive renset for eventuelle urenheder, en imponerende skibsrampe til ophaling af skibe med en længde på til 294 meter og et område til ilandtagning af offshore-installationer på op til 50.000 ton.

Man forventer opstart af aktiviteter i næste måned, og det betyder, at Kim Thygesen, general manager hos M.A.R.S. Europe, forventer mange ansættelser i de kommende måneder - op til 200 medarbejdere på havnen, når sitet er i fuld drift:

- Jeg er glad for, at den danske regering og Frederikshavn Kommune støtter op om det her unikke projekt. M.A.R.S. er én af verdens førende inden for bæredygtig genindvinding, mens Danmark og Frederikshavn Havn har store ambitioner inden for cirkulær økonomi, så det er et perfekt match. Vi glæder os utrolig meget til at tage sitet i brug og kunne tilbyde et grønt og bæredygtigt alternativ her i Europa til den måde tingene foregår i andre dele af verden, siger Kim Thygesen.

Havnedirektør Mikkel Seedorff gør klar til M.A.R.S.-åbning på havnen i dag.
Havnedirektør Mikkel Seedorff gør klar til M.A.R.S.-åbning på havnen i dag.
Foto: Thomas Kollerup

Adm. direktør Mikkel Seedorff Sørensen, Frederikshavn Havn, udtaler:

- Vi er stolte af, at vi har fået M.A.R.S. til Danmark og udenrigsministeren til Frederikshavn. Vi er spændte på at vise det enorme potentiale frem, som kommunen og havnen har, og vi er sikre på, at vores partnerskab med M.A.R.S. vil skabe ringe i vandet – både udover regionens grænser og udover landets grænser.


Seneste nyt

fra Nordjylland