Udgraver grav foran publikum

I efteråret valgte Nordjyllands Historiske Museum at hjemtage en hel grav i en stor trækasse til formidlingsbrug, og i næste uge kan man følge udgravningen på Lindholm Høje Museet.

En grav komplet med skelet og effekter blev i efteråret hentet ind fra en mark ved Mellemholm nær Aalborg, og nu er tiden kommet til at kigge nærmere på, hvad graven gemmer. I vinterferien – uge 8 – vil arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum udføre dette arbejde foran publikum på Lindholm Høje Museet.

Gæster man museet i de dage er der mulighed for at komme helt tæt på udgravningen, og man kan få en snak med arkæologen om arbejdet og høre mere om, hvad sådan en grav kan fortælle om livet i jernalderen.

Der er tale om en hel jordfæstegrav, som arkæologerne har hentet fra Mellemholm på den store Nørholm-bakkeø mellem Aalborg og Nibe. Nørholm-bakkeøen er blandt arkæologer og detektorfolk kendt for sine mange fine detektorfund. Hvad de mange fund repræsenterer, er dog stadig lidt af en gåde. Er det for eksempel spor efter oldtidslandsbyer eller itupløjede gravpladser? Noget af svaret har arkæologerne fået ved Mellemholm, hvor man igennem en årrække har undersøgt ca. 16 dyrkningstruede jordfæstegrave fra romersk jernalder (ca. 200-400 e. Kr).

Undergrunden i området er kridtholdigt, hvilket giver optimale forhold for bevaringen af kalkholdigt materiale som skeletter. Mange af gravene er stadig velbevarede med skeletter og gravgaver bl.a. smykker, lerkar og jernredskaber.

I dag er graven blevet tranporteret i en trækasse fra Nordjyllands Historiske Museums samlingshus i Vestbjerg til Lindholm Høje Museet.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland