Udgravning afslørede fund: Nu kan du hilse på mand fra jernalderen

Foto: Lars Egholm NIelsen

Nordjyllands Historiske Museum har gjort et sjældent fund i forbindelse med bygningen af 300 nye boliger i Sdr. Tranders i Aalborg.

Da arkæologerne for nylig minutiøst gravede sig gennem jorden ved Sdr. Tranders i det sydlige Aalborg, ventede der dem noget af en overraskelse.

En 40-årig mand dukkede frem fra støvet – eller det gjorde i hvert fald hans skelet. For manden er fra jernalderen, og han stammer fra en 5,5 hektar stor bebyggelse fra før-romersk og ældre-romersk jernalder (ca. 500 f.Kr. til 180 e.Kr.).

Udgravningen er et kæmpe fund. Man går og drømmer om at få sådan et indblik i en hel boplads.

Lars Egholm Nielsen, museumsinspektør, Nordjyllands Historiske Museum

Udgravningen står Nordjyllands Historiske Museum for, i samarbejde med A. Enggaard A/S, der er ved at bygge 300 boliger på området.

Fundet af skelettet er sjældent, oplyser inspektør for Nordjyllands Historiske Museum, Lars Egholm Nielsen.

Udstillingscontaineren, der skal huse skelettet af den 40-årige mand fra jernalderen. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

- Udgravningen er et kæmpe fund. Man går og drømmer om at få sådan et indblik i en hel boplads. Nogle gange udgraver man kun halvdelen, men nu har vi faktisk udgravet alt, siger museumsinspektør og arkæolog Lars Egholm Nielsen og forklarer videre:

- Dengang blev man normalt brændt, så at manden har fået en omsorgsfuld begravelse og en dragtnål med i graven, vidner om, at han var noget særligt – formentlig fra den øvre del af samfundet, siger Lars Egholm Nielsen.

Museumsinspektøren forventer at finde flere hele skeletter fra de oprindelige beboere. Ud over den 40-årige mand er der indtil videre kun fundet en underkæbe, et skinneben og løse tænder.

Manden havde et brud på venstre underarm, der vidner om en hård sidste tid. Foto: Lars Egholm NIelsen

Alle er velkomne til at kigge forbi

Som noget helt nyt, har Nordjyllands Historiske Museum i samarbejdet med bygherren arrangeret, at nordjyderne kan komme forbi og se det nye fund. Skelettet er placeret i en udstillingscontainer, så alle nysgerrige sjæle kan komme forbi og se et stykke Danmarkshistorie.

- Det gør historien mere levende og nærværende, at man kan møde de mennesker, der har boet herude. Så kan dem, der flytter ind i de 300 nye boliger også se, hvordan det var at bo her før i tiden, siger museumsinspektør Lars Egholm Nielsen.

Læs også Industrimuseum drømmer om faldefærdig nabobygning

Ifølge ham har flere skoleklasser allerede været forbi for at se skelettet og høre mere om bopladsen fra jernalderen.

Har du lyst til at møde manden fra fortiden, så kan du se hans skelet i skurvognen ved James Tobins Allé, 9220 Aalborg Øst – frem til august.

Efter udstillingen i Aalborg Øst, bliver skelettet sendt til analyse på Panum-instituttet. Først herefter tager Aalborg Historiske Museum stilling til, om skelettet skal udstilles lokalt i Aalborg.

Flere nyheder fra TV2 Nord