Udlændinge redder yderområder

Ansættelsen af udenlandske læger kan være med til at løse lægemanglen i Nordjylland.

På regionsklinikken på Mors har den første af i alt fire udenlandske læger netop haft første rigtige arbejdsdag, og når de danske læger ikke vil, kan udlændingene være den bedste alternative løsning.

Dorte Mikkelsen fra Ejerslev har en af de første konsultationer med den nye ungarske læge Monica Mogyorossy, og hun er fuld af fortrøstning.

- Jeg tror på, hun er ligeså god som alle andre, for ellers tror jeg ikke på, at hun var blevet ansat her, siger Dorte Mikkelsen.

Klinikken i Øster Jølby har gennem flere år forsøgt at finde en dansk afløser, men da det ikke er lykkedes, er hjælpen i stedet hentet i Italien, Bulgarien, Litauen og Ungarn.

- Vi har haft en proces inden det her, hvor vi har forsøgt med forskellige muligheder, forskellige aftaler med PLO – De Praktiserende Lægers Organisation, som skulle gøre det attraktivt at slå sig ned på Mors, siger Henrik Sprøgel, der er souschef hos Region Nordjylland.

Region Nordjylland har brugt 1,6 millioner på rekruttering og oplæring af de fire udenlandske læger, der skal betjene klinikkens over 5000 patienter.

- Det grundlæggende faglige er på plads, så det har handlet om at klæde dem på til at være i en dansk praksis; hvad vil det sige at være praktiserende læge i Danmark, og så har der selvfølgelig også været noget omkring sproget, siger Henrik Sprøgel.

Det har gennem flere år været et kendt problem, at det er svært at lokke danske læger til yderområderne, og borgmesteren på Mors er derfor glad for, at borgerne nu i det mindste er garanteret lægesikkerhed.

- I den bedste af alle verdener, så var der en stor efterspørgsel af danske læger til at komme her og arbejde. Sådan er det ikke i øjeblikket, og så synes jeg, at det her er en rigtig god løsning, siger Hans Ejner Bertelsen, der er borgmester i Morsø Kommune. 

De fire læger har alle været på intensive danskkurser, og der er i begyndelsen også en sprogassistent tilknyttet lægerens arbejde i klinikken.


Seneste nyt

fra Nordjylland