Tre dage med bakterier i vandet: Udsolgt vand og aflyste tandlægetider i Aalborg

Vandet i Aalborg Centrum har i tre dage været ramt af colibakterier. Det kan mærkes i byens forretninger og sundhedshuse.

Hos Harald Tandlægecentret på Boulevarden i Aalborg er der mandag ingen patienter. Alle tider er aflyst på grund af vandproblemerne i Aalborg Centrum.

- Det er smadderærgerligt, men vi vil selvfølgelig ikke gøre folk syge, så valget var ikke så svært, siger Lisbeth Lynderup, der er tandlæge og partner hos Harald Tandlægecentret.

Hun fortæller, at klinikken har fem tandlægestole, og i hver var der planlagt aftaler fra 8-16, så der er tale om en del aflyste tider, der nu skal passes ind på andre tidspunkter:

- Vi har heldigvis ikke haft nogle akutte tider i dag, men hvis vi havde, så ville vi have været nødt til at henvise til en tandlæge uden for centrum af Aalborg, siger Lisbeth Lynderup.

Vand hentet fra Brønderslev og Hjørring

I Føtex i Slotsgade i Aalborg har de været nødt til at få ekstra vand til hylderne fra butikkerne uden for Aalborg:

- Vi har været omkring Hjørring og Brønderslev for at hente vand. Af de billige varianter har vi ikke kunne skaffe nok vand, så vi får leveret rigtig meget i morgen. Vi har stadig vand af de dyre udgaver, men folk efterspørger de billige varianter, siger Thomas Andersen, der er varehuschef i Føtex Slotsgade.

Han fortæller, at butikken af flere omgange har haft udsolgt af de billige vandvarianter, og de har også udsolgt mandag aften.

- Der har virkelig været run på fra morgenstunden. Lige fra vi åbnede, var der folk, der skulle ned og have vand. Der blev hamstret og købt meget af gangen, fortæller han.

Søndag var TV2 Nord på gaden for at høre om seneste nyt om vandtilstanden.

I Salling i Aalborg har de også haft et øget salg af vand, og de har sørget for, at der står vandflasker fremme til alle medarbejderne, så de kan få slukket tørsten. Derudover har fiskeafdelingen været påvirket af den dårlige vandkvalitet:

- Normalt har vi frisk fisk til at ligge fremme i is, men vi har ikke haft frisk fisk fremme i dag, fordi vi ikke kan bruge isen. Fisk, der er pakket og på køl er selvfølgelig stadig fremme, siger Lars Skaaning, der er chef for Salling Super i Aalborg.

Han oplyser om, at det stadig er muligt at købe frisk fisk hos Salling Super, selvom det ikke ligger fremme. Fisken er nemlig kommet på køl i baglokalet i stedet for.

Vandkvaliteten blev målt til at have et forhøjet antal colibakterier lørdag aften i Aalborg i området mellem Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd, Østre Allé og ud mod Oliehavnen.

Herunder kan du se det berørte område:

 
 

Besværligt, men nødvendigt

I Føtex i Slotsgade er det ikke kun vandsalget, der har været påvirket af bakterierne i vandet i Aalborg. Føtex i Slotsgade har også været nødsaget til at tage flere forholdsregler for deres personale:

- Vi har skulle holde tungen lige i munden og sørge for, at vi tog alle forholdsregler. Vi har sørget for håndsprit til personale og kunder, og vi har taget flaskevand til side, så det kan bruges til kager og bagværk, samt til grøntsagerne i delikatessen, siger Thomas Andersen. 

Derudover sælger Føtex heller ikke slush-ice eller sodavand fra maskiner i deres Quick Food-afdeling.

- Alting bliver lidt mere besværligt, og det er klart, at det er ret omstændigt at skulle koge vand og bruge flaskevand og være sikker på, at alle bakterier er slået ned. Det tænker man jo ikke over til hverdag, men jeg synes, at personalet har været yderst forstående og brugt den ekstra tid, det tager, siger Thomas Andersen fra Føtex Slotsgade. 

På Café Luna i Aalborg har de haft ekstra travlt på grund af vandforureningen.

Aalborg Forsyning har meddelt, at vandet tidligst kan være klar igen tirsdag. Det er for usikker en melding for Harald Tandlægecenter, og derfor har de besluttet at få installeret nye filtre i deres tandlægestole, som kan filtrere bakterierne væk, selvom vandet ikke er meldt klar.

- Det er noget af en udgift, men det er jo også en stor udgift ikke at være i stand til at behandle patienter. Vi har sikret os i forhold til mange ting, men lige det her kan man jo ikke forsikre sig imod, siger Lisbeth Lynderup.

Klinikken bliver derfor klar til at tage imod patienter igen fra klokken 10 tirsdag.

Aalborg Forsynings hjemmeside kan borgere i det berørte område finde svar på de mest centrale spørgsmål om forureningen, og hvordan de skal forholde sig, indtil problemet er løst.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland