Udvalgsformand om 14-årige fyrværkerisælgere: Håbløst og tankevækkende

Udvalgsformand i Hjørring Kommune kan og vil ikke gøre noget ved at 14-årige i hans kommune sælger ulovligt fyrværkeri. Det er politiets opgave at opklare kriminalitet, siger han.

På ganske kort tid, lykkedes det i denne uge, TV2 Nord at afsløre, at børn helt ned til 14 år videresælger ulovligt og livsfarligt fyrværkeri, for voksne bagmænd.

Gennem en lukket Facebook-gruppe kom vi i kontakt med to 14-årige fra Hjørring Kommune. De ønsker at være anonyme og fortæller til TV2 Nord, at de sælger kanonslag og sågar krysantemumbomber til jævnaldrene. Som "løn" får de omkring 25 procent af salgsprisen. Resten går til de voksne bagmænd.

De alt for unge fyrværkerisælgere fortæller videre til TV2 Nord, at deres forældre er velvidende om, hvad de foretager sig.

- Altså, de siger bare, at de ikke vil indblandes i det, men vi skal heller ikke lave noget dumt med det. Vi skal bare tænke os om, siger de to drenge. 

At børn helt ned til 14 år er involveret i salg af så farligt fyrværkeri kommer bag på Nordjyllands Politi, og Kasper Maarup Andersen (Kons.), der er formand for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune, kalder det "håbløst" og "tankevækkende". Han ser dog ikke kommunen gå ind i sagen.

- Jeg synes, det er helt håbløst for at sige det lige ud. Og jeg synes det er endnu mere tankevækkende og håbløst, at der sidder nogle forældre derude, der er bekendt med det her. Jeg synes i den grad, de fraskriver sig det ansvar, de har som forældre, siger han.

TV2 Nord havde ganske let ved at komme i kontakt med de to fyrværkerisælgere gennem en lukket Facebook-gruppe, men det er helt nyt for udvalgsformanden, at det foregår blandt de unge i hans kommune.

- Jeg kan forstå, det foregår på nogle Facebook-grupper, og jeg har ikke fra SSP-medarbejdere, lærere eller ledere rundt omkring hørt om nogen, der har opdaget noget som helst. Så hvordan det foregår, har vi svært ved at sige og det lader også til at politiet har vanskeligt ved at finde ud af det, siger Kasper Maarup Andersen.

quote Jeg kan ikke gøre noget, vi som politikere kan ikke gøre noget. Dem der kan gøre noget, det er politiet, men jeg vil sige, at dem, der burde gøre noget, det er forældrene

Kasper Maarup Andersen (Kons.), formand for Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget, Hjørring Kommune

Ifølge ham hverken kan eller skal politikere, forvaltning eller kommunen i øvrigt undersøge og holde øje med, om der sker ulovligt fyrværkerisalg fra og til unge mennesker i kommunen. Det er politiets opgave.

- Jeg kan ikke gøre noget, vi som politikere kan ikke gøre noget. Dem der kan gøre noget, det er politiet, men jeg vil sige, at dem, der burde gøre noget, det er forældrene, siger han og fortsætter:

- Det er forældrenes ansvar at sørge for at børnene holder sig inden for lovgivningens rammer og opfører sig ordentligt. Den er ikke længere end det.

Han afviser videre, at man på skoler kan arbejde mere aggressivt for at opdage ulovlighederne.

- Hvis der er mistanke om ulovligheder, så er det politiets opgave. Hvis man ude på skolerne har mistanke om noget, skal man gøre opmærksom på det, men vi skal ikke til at undersøge skoletasker. Hvis der er nogen der skal det, så vl jeg igen sige, at det er forældrenes opgave.


Seneste nyt

fra Nordjylland