Ufaglærte chauffører kører med alvorligt syge

Kræftpatienter, KOL-patienter og patienter med syge nyrer, der skal i dialyse, transporteres til og fra sygehuset af chauffører, der ikke har anden uddannelse end en taxachauffør.

Sådan er det i to af landets fem regioner, skriver Avisen.dk.

I Region Syddanmark og Region Nordjylland kræves det ikke, at chaufførerne har andet end et erhvervskørekort, hvilket kun indebærer et kursus i førstehjælp.

- Det er for fattigt, at vi ikke har råd til at tage os bedre af syge og ældre borgere, siger Anette Ulstrup, der er fungerende formand i Patientforeningen Danmark, til Avisen.dk.

- Vi hører gyselige historie fra ældre og syge, der for eksempel bliver efterladt på deres rollator, fordi chaufførerne ikke har tid og omtanke til at følge patienten helt til dørs, siger Anette Ulstrup.

Regionerne kunne kræve både kurser i pleje og hygiejne, men gør det ikke. Der er nemlig ikke noget lovkrav om uddannelse af

de chauffører, der kører såkaldt liggende sygetransport.

Fagforbundet 3F, der organiserer mange ufaglærte, kritiserer også, at der ikke er et krav om, at chaufførerne som minimum har bestået en kort AMU-uddannelse.

- Du kan ikke transportere svin uden uddannelse herhjemme, men du kan godt transportere syge og ældre mennesker, siger forhandlingssekretær Palle Thirstrup til Avisen.dk.

Han frygter, at manglen på uddannelse rammer både patienternes sundhed og chaufførernes arbejdsmiljø.

- Chaufførerne må ikke lægge så meget som et ilt-kateder. Hvis en patient får behov for ilt, må de kun vise patienten, hvordan han eller hun selv lægger ilt-katederet. Hvis vedkommende ikke har kræfter til det, må de ringe 112 og vente på, at ambulancen kommer, siger Palle Thirstrup.

Center for Arbejdsliv på Teknologisk Institut har undersøgt patientsikkerheden i forbindelse med de ca. 200.000 liggende sygetransporter, der gennemføres hvert år. Undersøgelsen viser, at halvdelen af patienterne er "stærkt svækkede af sygdom, alderdom, sårbarhed, stor sorg og demens."

Det er politikerne i landets regionsråd, der har ansvaret for, at patientsikkerheden i den liggende sygetransport er i top. I Region Syddanmark ser den præ-hospitale leder, Torsten Lang-Jensen, intet problem i, at regionen primært stiller krav om et erhvervskørekort og et 12-timers førstehjælpskursus.

- Vi er ikke stødt på, at det skulle være et problem. Det er Falck, der er vores leverandør i øjeblikket, og i langt de fleste tilfælde er personalet uddannet som enten reddere eller ambulance-assistenter.

Torsten Lang-Jensen erkender dog, at regionen ikke har overblik over, hvor mange transporter der bliver kørt af henholdsvis uddannet og uuddannet personale.


Seneste nyt

fra Nordjylland