Nedslående: To ugers kontrol afslører mange problemer på unges arbejdspladser

LO's Jobpatruljen har i uge 28 og 29 kørt Nordjylland tynd for at undersøge unge fritidsjobberes arbejdsmiljø - og resultaterne er desværre ikke for gode.

Overraskende. Sådan lyder konklusionen efter de 1823 virksomhedsbesøg LO's Jobpatruljen har gennemført i Nordjylland de seneste to uger. De mange besøg har nemlig givet anledning til rigtig mange sager om unge medarbejderes arbejdsmiljø og flere af sagerne er nu blevet meldt til politiet.

Samlet er der tale om 229 sager om arbejdsmiljø, ansættelsesforhold, arbejdsted, alkohol og andet, som nu enten skal undersøges nærmere i de relevante fagforeninger eller af politiet. Der er desuden tale om en ret massiv stigning i antallet af sager. Da Jobpatruljen var på gaden sidste år noterede de sig "kun" 165 sager, der blev sendt videre til opfølgning.

16-årig brændt af kogende olie

En af de sager, der overraskede Jobpatruljen mest var da de på en restauration mødte en 16-årig medarbejder, som dagen forinden havde brændt sin ene hånd og arm i forbindelse med arbejdet med en frituregryde. Den 16-årige var dagen efter hændelsen mødt på arbejde som om intet var hændt - og havde heller ikke været ved lægen med sine skader.

- Den sag var vi ærlig talt noget rystede over. Man kan undre sig over, at arbejdsgiveren ikke reagerer ved at sende den unge til læge med det samme, og at der tilsyneladende heller ikke er nogle forældre, der har reageret. Og det blev bestemt ikke bedre af, at vi et andet sted dagen efter mødte endnu en ung, der også havde været involveret i et uheld med friture, lyder det fra Anne Sofie Juul Vejrum, der er koordinator af Jobpatruljen i Nordjylland.

Havde alt været efter bogen, havde den 16-årige kunnet holde fri med løn for at tage til lægen. Samtidig havde arbejdsgiveren sørget for at indberette hændelsen som en arbejdsulykke.

Kender ikke deres rettigheder

Et gennemgående træk hos mange af de unge, Jobpatruljen mødte på deres vej var, at de ikke kender de regler og love, der regulerer deres arbejdsforhold - og heller ikke går synderligt meget op i de regler.

- 161 af de i alt 521 unge, vi har mødt i år, fortalte, at de aldrig har diskuteret deres rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet med for eksempel

deres forældre eller venner. Der er også mange, der aldrig har vist deres ansættelseskontrakt til deres forældre, siger Anne Sofie Juul Vejrum.


Seneste nyt

fra Nordjylland