Olga og Roman fra Nordjylland henter ukrainere ved grænsen

Blandt flere danskere er to nordjyder kørt mod den ukrainsk-polske grænse for at hjælpe familie og fremmede væk.

På den største grænseovergang mellem Polen og Ukraine, Medyka, vrimler det med mennesker. 100.000 har ifølge polske myndigheder krydset grænsen, siden den russiske invasion af Ukraine begyndte - 47.000 indenfor de seneste døgn.

Foruden de mange, der krydser grænsen, er der på den polske side også fyldt med ventende. Især er der mange mænd, som venter på koner, børn og andre familiemedlemmer, som vil forlade Ukraine. Blandt de mange ventende er Roman og Olga, som har kørt hele vejen fra Nordjylland for at hjælpe. 

Trængsel på den ukrainske side

De første ukrainere er ifølge Udenrigsministeriet kommet visumfrit til Danmark efter invasionen af deres land. Og de bliver næppe de sidste.

Roman Tkach fra Farsø har i hvert fald planer om snart at ankomme med flere ukrainere til Danmark, for han er sammen med sin kone kørt fra Farsø og helt til grænsen ved Medyka for at hente sin kusine og andre familiemedlemmer.

- Vi begyndte at køre halv elleve i går om morgenen og ankom her halv fire. Måske bliver vi stående her i nat, siger Roman Tkach.

Så mange ukrainske statsborgere bor der i Danmark

- 13.715 ukrainske statsborgere bor i Danmark.

- 2551 bor i Region Nordjylland.

- 494 bor i ligesom Olga og Roman i Vesthimmerland - som er den nordjyske kommune med flest ukrainske indbyggere.

Tallene er opgjort af Danmarks Statistik 1. januar 2022.

Det er ikke til at sige, hvor længe de skal vente endnu. På den ukrainske side af grænsen er der meldinger om timelange køer, og telefonsignalerne omkring grænsen er så dårlige, at det er svært at få kontakt med familie på den anden side.

- På den polske side går det gnidningsfrit, men på den ukrainske side er der kø. Det er der, fordi de tjekker, om der er mænd i blandt flygtningene, som skal melde sig til militæret, og man skal også igennem en form for id-tjek, selvom det ikke er et krav fra Polen, fortæller TV2 korrespondent Maiken Brusgaard Christensen.

Roman Tkach venter på familiemedlemmer ved grænsen, men signalet er dårligt, så det er svært at sige, hvor de er.
Roman Tkach venter på familiemedlemmer ved grænsen, men signalet er dårligt, så det er svært at sige, hvor de er.
Foto: Alexander Østerlin Koch

En hjælpende hånd

For ukrainske Olga Brun, der har boet i Aars i mere end 10 år, er historien en anden. Hun har også taget køreturen til den ukrainske grænse, men ikke for at hente venner og familie.

- Jeg henter dem, der har brug for hjælp. Jeg har tre pladser i bilen, og jeg kører dem hen, hvor de vil. Hvis de ikke har et sted at tage hen, kender jeg masser af folk, der gerne vil tage imod dem, siger Olga Brun.

Derfor går hun rundt og spørger, om nogen vil med. Det er først til mølle. Selv har hun også venner i Ukraine, men de bliver og kæmper. 

- Ingen vil være en del af Rusland. De vil slås til sidste dråbe blod. De har taget imod våben, og folk forsvarer sig fra hver balkon, siger Olga Brun.

Olga Brun har boet i Danmark i mere end 10 år, men er stadig meget påvirket af situationen i Ukraine.
Olga Brun har boet i Danmark i mere end 10 år, men er stadig meget påvirket af situationen i Ukraine.
Foto: Alexander Østerlin Koch

Flere danskere ved grænsen

Olga og Roman er ikke de eneste danskere ved den trængte grænse. Flere danske nummerplader kan spottes rundt omkring. Alligevel opfordrer Olga Brun til, at flere vil gøre som hende, for situationen berører hende meget.

- Jeg er ikke ligeglad med mit land. Jeg kan ikke køre over grænsen, tage våben i hånden og begynde at slås, men jeg vil gerne hjælpe med det, jeg kan, siger Olga Brun.

Se indslaget om Roman og Olga her:


Seneste nyt

fra Nordjylland