Seneste nyt:

Ukrainsk operasanger kan nu søge arbejde i Danmark

Anastasia Andrukhiv er en af rigtig mange flygtninge, der de seneste uger er kommet til Nordjylland fra Ukraine. Hun er på kort tid gået fra en atypisk karriere i hendes hjemland til nu at skulle finde en helt ny vej for sig.

De sidste fem har 27-årige Anastasia Andrukhiv været ansat som operasangerinde i Kyiv, hvor hun sidst optrådte 23. februar.

Dagen efter invaderede Rusland hendes hjemland, hvor bomberne begyndte at regne ned over de ukrainske byer.

quote Mit hjerte var knust af smerte

Anastasia Andrukhiv

- Det var meget farligt, fordi de bombede alt, siger hun.

- De (Rusland red.) bombede hospitaler, butikker, huse og de ødelagde mange byer tæt på Kyiv. Jeg var meget bange over at se det i virkeligheden.

En lang rejse

Anastasia Andrukhiv er ligesom millioner af andre ukrainere blevet nødt til at flygte fra det nu krigsramte land.

Det var en lang og hård rejse, hvor hun først måtte igennem Ukraine, inden hun nåede Rumænien og kunne fortsætte sin videre tur mod Blokhus, hvor hun bor nu.

- Jeg sad i bilen og græd over situationen, og mit hjerte var knust af smerte, fordi ingen kan forestille sig den krig, siger hun.

Kan begynde at kigge efter et arbejde

Torsdag trådte en ny særlov i kraft for ukrainske flygtninge i Danmark.

Den skal være med til at sikre, at de ukrainske flygtninge ikke skal igennem asylsystemet og dermed kan få opholdstilladelse med det samme og søge et arbejde i Danmark.

- Jeg synes, at det er godt, og det er en god mulighed for ukrainere til at komme her og finde et job og lære en ny kultur at kende, siger Anastasia Andrukhiv om den nye særlov.

Drømmen er den samme

Hvad Anastasia Andrukhiv selv skal i gang med, har hun ikke helt fundet ud af endnu – en ting er dog sikker, drømmen forbliver den samme.

- Til sommer vil jeg måske gerne arbejde i en restaurant, men i fremtiden vil jeg selvfølgelig gerne realisere mig selv som operasangerinde, siger hun og fortsætter:

- Jeg planlægger også at lave en koncert til støtte for Ukraine.

Regeringen har indtil videre forberedt sig på, at op mod 20.000 ukrainske flygtninge vil søge om opholdstilladelse.