Ulla Astman om regionsklinikker: Hvad er alternativet?

PLO Nordjylland og Region Nordjylland er mildest talt uenige om, hvorvidt regions- og udbudsklinikker er en god idé i kampen mod den akutte lægemangel i yderområderne.

Regionerne får fremover mulighed for at drive regionsklinik ved akut lægemangel i seks år i stedet for de nuværende fire år.

Aftalen, der torsdag blev indgået af et bredt flertal i Folketinget, vækker glæde hos Region Nordjylland, der længe har kæmpet for regionsklinikkerne - omvendt er der stor utilfredshed hos de praktiserende lægers organisation, PLO.

Hos PLO Nordjylland tror man ikke på, at regionsklinikker er vejen frem for at få læger til yderområderne.

- Det vil for mig at se ikke skabe nogen løsning, men derimod få vores lægekrafter til at række mindre, siger Annemette Alstrup, formand for PLO Nordjylland.

Region Nordjylland har i længere tid efterspurgt mere frihed på området. Det får de nu ved at kunne drive regionsklinikker ved akut lægemangel i seks år frem for de hidtige fire.

- Det giver os en mulighed for at sikre en større kontiunitet i forhold til udbudsklinikkerne. Derudover kan folk mere se sig i et job i fire år frem for seks år, siger Ulla Astman, formand for Region Nordjylland.

På Christiansborg har man lyttet til regionernes ønsker.

- De har prøvet rigtigt mange ting af, og de er kommet med en anbefaling - uanset politisk ståsted - at vi her på Christiansborg skulle give dem en frihed til at prøve noget af, siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet.

Formålet med regionsklinikkerne er blandt at lokke yngre læger til yderområderne ved at tilbyde en højere løn og færre administrative opgave end i en almen praksis.

- Hvad er alternativet? Der er jo ikke nogle praktiserende læger, hvor der er regions- eller udbudsklinik i dag. Det her er med til at sikre lægedækning, siger Ulla Astman.

Hos PLO Nordjylland tror man derimod på, at de flere lægestuderende i almen medicin fra Aalborg Universitet på sigt kan løse den akutte lægemangel.

- Så det, vi har brug, er at holde stolene varme i vores PLO-praksis, til de studerende er færdige om ét, to eller tre år, slutter Annemette Alstrup. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland