Fire personer tiltalt for ulovlig kystbeskyttelse med granitsten i Lønstrup

Tre mænd og én kvinde er tiltalt for at bryde kystbeskyttelsesloven ved Lønstrup og risikerer bøder for mere end 400.000 kroner.

I juni 2016 læssede en vognmand på bestilling flere læs med store sten af på stranden ved Lønstrup for at beskytte kysten og de yderste sommerhuse mod havets bølger. 

Kystdirektoratet kaldte kystsikringen ulovlig, og selvom ingen ville stå og frem sige noget, politianmeldte Kystdirektoratet fire personer for brud på Kystbeskyttelses- og Naturbeskyttelsesloven. 

650 ton granitsten blev læsset af ved kysten ved Lønstrup.
650 ton granitsten blev læsset af ved kysten ved Lønstrup.
Foto: Bruno Stagsted

Nu, snart tre år efter, er sagen så kommet for retten, og her er tre mænd og én kvinde tiltalt og risikerer bøder for mere end 400.000 kroner. 

I anklageskriftet står det, at de fire tiltalte hver især overførte penge til en grundejerforening, som de alle fire var medlem af. Pengene skulle, ifølge anklageskriftet, bruges til ulovlig kystbeskyttelsessikring, uden en tilladelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, og gik til 650 ton granitsten, der blev udlagt på stranden.

De fire personer er ligeledes tiltalt for have deltaget i den ulovlige kystbeskyttelsesforanstaltning, eftersom de fjernede sand og beplantning fra klitten ved flere ejendomme ved Lønstrup Strand og medvirkede til at skubbe granitstenene udover kanten.

Den ene tiltalte, en 68-årig mand, står som formand for foreningen og risikerer en bøde på 100.000 kroner, ligesom grundejerforeningen også står til en bøde på 100.000 kroner. 

Skrænten i Lønstrup er revnet flere steder, og ejerne bliver tvunget til at holde sig fra deres sommerhuse.
Skrænten i Lønstrup er revnet flere steder, og ejerne bliver tvunget til at holde sig fra deres sommerhuse.
Foto: Michael Schmidt

En anden af de tiltalte, ligeledes en 68-årig mand, risikerer en bøde på 100.000 kroner, mens en 38-årig mand og en 65-årig kvinde, risikerer bøder på henholdsvis 75.000 og 50.000 kroner.

Det er uvist, hvornår retssagen forventes afsluttet. 


Seneste nyt

fra Nordjylland