Ulovlige krav i lejekontrakt? Skriv under alligevel

Det er ikke ualmindeligt, at lejekontrakter indeholder tillægsydelser, der egentlig ikke bør være der. Men hvad gør du, hvis du opdager dem, FØR du har skrevet under? Skriv under alligevel, siger LLO. I hvert fald indtil lejligheden er din.

Det er højsæson for at flytte hjemmefra, men før man kommer så vidt, skal lejligheden lige findes, og her kan man godt være så uheldig at møde bump på vejen.

TV2 Nord har tidligere taget nordjyske udlejeres hang til at opkræve trappevask under luppen, og det viste sig, at der af lejekontrakten ret ofte fremgik tillægsydelser. Tillægsydelser, som udlejer i virkeligheden ikke må opkræve.

Det kan dog være risikabelt at påpege dette til udlejer, og derfor kan det ifølge Lejernes Landsorganisation, LLO, være en god ide, at man trods 'fejlene' skriver under på kontrakten.

- Hvis der er rift om lejlighederne kan krav eller uenigheder med udlejer betyde, at den boligsøgende mister lejligheden. Derfor skal du jo sådan set ikke påpege de 'fejl', der er i lejekontrakten, for så får du ikke lejligheden, siger Jørgen D. Jensen, der er LLO's driftsleder i Jylland og på Fyn.

Men dermed ikke sagt, at man ikke skal gøre noget ved det. For ifølge en Højesteretsdom i 2009 må udlejningsselskaber kun opkræve den samlede husleje sammen med tillægsydelserne varme, vand og el. Andre tillægsydelser som eksempelvis trappevask er der ikke lovhjemmel til at opkræve.

Selvom man har skrevet under på lejekontrakten velvidende om, at den indeholder disse tillægsydelser, så er det stadig ulovligt, og du bør derfor påpegede det overfor udlejer, efter lejligheden er sikret.

For Lejernes Landsorganisation hersker der ingen tvivl om, at de ekstra tillægsydelser bliver opkrævet helt bevidst for at huslejen skal se lavere ud.

LLO anslår, at 20 procent, altså hver femte lejer, betaler for meget i form af ulovlige tillægsydelser.

 

Følgende kan ikke opkræves til tillæg til lejen:

- Trappevask
- Renovation
- Fælles el /fælles omkostninger
- Fast beløb for vaskeri
- Vandbidrag (hvis der ikke er individuel måler)
- Vicevært
- Snerydning / hæk klipning
- Administration
- Glas og kumme forsikring (forsikring i øvrigt)

Kilde: Lejernes LO

Seneste nyt

fra Nordjylland