Ulovligt fyrværkeri: Facebook er kun toppen af isbjerget

Salget af ulovligt og livsfarligt fyrværkeri er langt mere organiseret, end man måske skulle tro. Torsdag står en af de involverede frem og fortæller om det lukrative marked. Til stor ærgrelse for dem, som handler med fyrværkeri på lovlig vis.

Handel med ulovligt fyrværkeri på nettet er i virkeligheden kun toppen af isbjerget i et langt mere organiseret, kriminelt handelsmiljø. De egentlige bagmænd holder sig fra nethandel, når de køber og sælger det ulovlige fyrværkeri.

Det vil sige, at de ulovlige fyrværkeriforhandlere på eksempelvis Facebook kun er små aktører på et langt mere velorganiseret marked.

TV2 Nord har talt med en mand, som er i tæt kontakt med en af bagmændene i et angiveligt større netværk af kriminelle, der sælger ulovligt fyrværkeri. Manden optræder anonymt, da han frygter for konsekvenserne ved at lægge sig ud med et kriminelt netværk.

- Det er alt for let. Man skal slet ikke gøre noget for at få fat på ulovligt fyrværkeri mere, fortæller manden til TV2 Nord og fortsætter:

- Hvis man har en kammerat, som har noget med det at gøre, så er det utrolig let at få fat i det, og ellers, hvis man har lyst til det, er det heller ikke ulovligt at spørge nogle at de typer, man har en mistanke om kunne have noget med det at gøre, og så kender de 100 procent nogen.

Manden fortæller, at han ikke vil gå til politiet, da han ikke ønsker at stikke nogen.

Der er tidligere set eksempler på, at ulovligt fyrværkeri har kostet menneskeliv. Har du ikke en forpligtigelse til at forsøge at forhindre det?

Jo, og det kan man også sige, er det, jeg gør nu. Ikke i form af at gå til politiet, men politiet kommer med sikkerhed også til at høre det, når jeg taler med jer, siger han.

Martin Sørensen fra Aalborg Fyrværkeri har gennem 30 år konkurreret med det ulovlige fyrværkerisalg, som bliver stadig mere ekstremt. Også han oplever, at der er et langt større netværk bag det umiddelbart let tilgængelige internetsalg.

- Det bliver mere og mere voldsomt, det der kommer på markedet. Facebook, vil jeg sige, det er det nederste led i fødekæden, og det vil sige, det er kun de små fisk, der ligger og sælger et par kasser her og et par kasser der, siger fyrværker Martin Sørensen.

Ifølge fyrværkeren bliver det svært at komme det ulovlige salg til livs. Hvis det skal lykkes, skal der som minimum ændres på strafferammen for salg af ulovligt fyrværkeri.

- Hvis folk kan tjene mellem 100.000 og 300.000 kroner på at sælge ulovligt fyrværkeri, så hjælper det ikke at give dem en bøde på 20.000. De vil bare grine hele vejen ned i banken, siger Martin Sørensen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland