Undersøgelse: Vindmøller påvirker ikke fuglelivet i Thy

En ny undersøgelse fastslår, at Det Nationale Testcenter for Vindmøller i Thy ikke har påvirket trækfugle og flagermus negativt.

Trækfugle og flagermus, der flyver over Østerild, undviger bevidst møllernes vinger. Det slår en ny undersøgelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) fast. Dermed generer testmøllerne i Østerild Klitplantage i Thy ikke trækfuglenes færdsel i området.

Det viser de endelige undersøgelser af vindmøllernes påvirkning af naturen som Institut for Bioscience på Aarhus Universitet har lavet for Naturstyrelsen. Det er første gang, at der er lavet undersøgelser, efter at alle syv vindmøller i testcentret er i drift.

- Hensynet til fugle og flagermus kan godt forenes med et stort teknisk anlæg som det nationale testcenter for fremtidens vindmøller. Den nye undersøgelse sætter en tyk streg under, at vindmøllerne i Østerild Klitplantage ikke generer hverken fugle, flagermus eller naturen i området negativt og bekræfter tidligere års undersøgelser, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. 

 
 
Foto: Richard Gaarn Svendsen TV MIDTVEST

Undersøgelserne viser også, at vindmøllerne ikke har påvirket tilstedeværelsen af de almindeligst forekommende flagermus i området. Der er således ikke fundet døde flagermus ved de systematiske eftersøgninger af fugle under møllerne.

Regeringen indgik sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti i marts 2017aftale om at udvide de nationale testcentre for vindmøller ved Østerild og Høvsøre med i alt fire nye testpladser. Det Radikale Venstre har siden tilsluttet sig aftalen.

- Beslutningen om at udvide testcentret er med til at styrke Danmark som konkurrencedygtigt avanceret produktionsland inden for vindenergi, og de endelige undersøgelser er godt nyt for den planlagte udvidelse.  Grøn klimavenlig energi er til glæde for alle i vores samfund, men der skal naturligvis tages hensyn til fugle og natur i området, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

 
 
Foto: Arkiv

Tidligere undersøgelser har også vist, at flagermus i området tilsyneladende har haft gavn af de mange nye vandhuller, Naturstyrelsen har lavet i nærheden af vindmøllerne. Der er også tidligere lavet en undersøgelse af testcenterets påvirkning af plantelivet. Her fremgår det, at nye græsser, urter, mosser og laver spreder sig, hvor der før var nåleskov. Vegetationsundersøgelserne fortsætter til 2021.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland