Undersøgelse: Fattige forældre forlænger uddannelsen

Jo lavere forældrenes indkomst er, desto længere er de studerende om at gennemføre en uddannelse. Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Aalborg Universitet. Det skriver Politiken.

-Tendensen er klar. De studerende, hvis forældre har en lav indkomst, er op mod et halvt år længere om at gennemføre en kandidatuddannelse end studerende, hvor forældrene hæver en høj løn, siger Trond Beldo Klausen, lektor i sociologi ved Aalborg Universitet.

Han har sammenlignet 102.000 danske studerendes forældres indkomst med den tid, de studerende er om at færdiggøre deres uddannelse.
Men de studerendes adfærd er ikke bestemt af familiens økonomi alene, mener Anders Holm, professor i sociologi og forsker i uddannelse og social arv ved Danmarks Pædagogiske Universitet.
 
-Ingen kan præcis sige, hvorfor forældrenes indkomst spiller en rolle for, hvor meget uddannelse man får. Men den økonomiske velstand er ikke afgørende. Det er derimod forælderens såkaldte kulturelle kapital. Så når økonomien spiller en rolle, er det typisk, fordi de rige også er veluddannede, siger Anders Holm.

De seneste opgørelser viser, at de studerende i gennemsnit er tre år og fire måneder om at gennemføre en bacheloruddannelse og næsten tre år om at gennemføre en kandidatuddannelse.

På Christiansborg er der bred enighed om, at det er for lang tid. Derfor vil både oppositionspartier i SU-forligskredsen og regeringspartierne gennem SU-justeringer forsøge at forkorte de studerendes gennemførelsestid, når regeringen om kort tid indkalder til SU-forhandlinger.  
 
-Vi vil meget gerne lave bonusordninger både for unge, der går hurtigt i gang, og for studerende, der bliver hurtigt færdige, siger Pernille Vigsø Bagge, uddannelsesordfører for SF.

Regeringen forventes at fremlægge deres SU-udspil om få dage.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland