Unge flygtede til Danmark: Nu er deres historier et teaterstykke

Hagos Yimane er 24 år og bor i Vrå. Tirsdag aften fortæller han om sin flugt fra Eritrea til Danmark i teaterstykket 'Fortællinger på Flugt'.

Hvordan er det at bo i et land med krig, hvordan er det at flygte fra sit hjemland, og hvordan er det at starte et helt nyt liv i et fremmed land med en helt anden kultur?

Det fortæller otte unge med flygtningebaggrund åbent og ærligt om i forestillingen ’Fortællinger på Flugt’ på Teater Nordkraft i Aalborg tirsdag aften. Én af dem er Hagos Yimane, som oprindeligt er fra Eritrea.

quote Jeg vil gerne dele min historie med danskerne, så de bedre kan forstå mig, og så jeg lettere kan blive integreret.

Hagos Yimane

- Jeg vil gerne dele min historie med danskerne, så de bedre kan forstå mig, og så jeg lettere kan blive integreret, siger Hagos Yimane.

De otte unge fortællere er hverken skuespillere, debattører eller retorikere. De er blot helt almindelige unge mennesker med en meget stærk historie.

Adskilt fra kæresten
Hagos Yimanes fortælling starter i hjemlandet Eritrea, hvor han skulle i militæret. Det nægtede han, og det blev starten på en lang og hård flugt op igennem Sudan.

På grænsen til Libyen blev han sammen med 130 andre flygtninge opdaget og smidt i fængsel. Det betød, at han blev adskilt fra sin kæreste, som han ellers var på vej mod i Europa med.

- Jeg var virkelig trist og kunne ikke koncentrere mig om noget. Jeg havde det virkelig dårligt på det her tidspunkt, for jeg kunne intet gøre, siger Hagos Yimane.

Hagos Yimane sad i det libyske fængsel i to måneder. Herefter lykkedes det ham at bryde ud og komme til Italien. I 2014 ankom han til Danmark. Det var dog uden sin kæreste og uden at vide, om hun overhovedet var i live.

- Jeg skrev til hende på Facebook, men jeg fik ikke noget svar, siger Hagos Yimane.

Genforenet
Efter nogle måneder i Danmark hører Hagos Yimane endelig fra sin kæreste. Hun er kommet til Sverige, hvor hun har fået opholdstilladelse.

Det er nu tre år siden. I dag bor parret stadig adskilt, men de ses ofte og har sammen fået en søn. Nu venter de på at få godkendt familiesammenføring hos udlændingestyrelsen.

- Mit største ønske er, at min kæreste og min søn kan komme til Danmark og bo, så vi kan leve sammen resten af livet, siger Hagos Yimane.

'Fortællinger på Flugt' skal øge integrationen
Det er Dansk Flygtningehjælp Ungdom (DFUNK), der sammen med Forvandlende Fortællinger står for forestillingerne, som skal give danskerne et indblik i, hvilke historier flygtningene kommer til Danmark med.

quote Vi tror, at det hjælper integrationen indirekte, når man ser mennesket og hører den personlige historie.

Konsulent for DFUNK, Lærke Blom Madsen.

- Vi tror, at det hjælper integrationen indirekte, når man ser mennesket og hører den personlige historie, siger konsulent for DFUNK, Lærke Blom Madsen.

Hagos Yimane skal fortælle sin historie sammen med de syv andre unge på en Danmarks Turné. De har allerede optrådt for et udsolgt Bremen i København, og tirsdag aften fortæller de deres historie i en propfuld sal i Teater Nordkraft i Aalborg.

I det nye år skal de fortælle deres historie i Aarhus, Odense og København.

Se hele interviewet med Hagos Yimane i videoen herunder. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland