Unge landmænd kan leje besætning

Inspiration fra Australien kan skubbe unge landmænd i gang med egen besætning.

Ved at leje en besætning hos en eksisterende landmand, kan nyuddannede få den økonomiske og erhvervsmæssige erfaring, der skal til for siden at etablere sig selvstændigt. Det fortæller DR Nordjylland. Efter australsk forbillede vil en nordjysk landmand som den første i landet udleje både stald og jord til en ung kollega.

- Tanken er, at de lejer min stald for 180.000 kroner om året, jeg skaffer foder, og så skal de selv blot investere i en besætning på 100 køer, siger Per Bundgaard, der er økologisk planteavler i Vester Halne ved Vadum.

En sådan investering vil kunne laves for omkring en million kroner.

Sharemilking er et udtryk fra Australien. Det går i al sin enkelthed ud på, at en ung landmand lejer sig ind i en eksisterende bedrift. Per Bundgaard er den første, der gør det herhjemme.

- Jeg håber, at vi vil kunne hjælpe hinanden på den måde. Jeg er fascineret af samarbejde, og havde jeg levet i 70'erne, havde jeg boet i kollektiv, siger planteavleren.

Ideen om at leje frem for at eje er oplagt, mener Niels Qvist, der er forstander på Nordjyllands Landbrugsskole.

- Vi er i en fase, hvor der skal findes nye koncepter, hvis landbruget skal kunne gennemføre et kommende generationsskifte, mener han.

Bankerne er positive

Merkur Bank arbejder blandt andet med investeringer i landbruget. Her må rådgiverne ofte sige nej til nyuddannede landmænd, der ikke kan rejse de mange millioner, det kræver at etablere sig som selvstændig.

Peter Vissing, der er afdelingsleder i bankens erhvervscenter, mener derimod, at unge vil have lettere ved at få hjælp, hvis de efter en årrække kan fremvise positive resultater fra deres lejede bedrift.

- Hvis de kan dokumentere, at de har evnet at drive deres egen landbrugsvirksomhed i en årrække, og har samlet en egenkapital, så er det indiskutabelt, at de står bedre, siger Peter Vissing.

frit og uredigeret kan anvende hele teksten med kildehenvisning.


Seneste nyt

fra Nordjylland