Unge landmænd undgår milliongæld med nicheprodukter

02:13

Flere unge landmænd starter små landbrug med nicheprodukter, hvilket betyder, at de kan undgå at starte deres arbejdsliv ud med en milliongæld.

Små landbrug med nicheprodukter giver unge landmænd muligheden for at blive selvstændige uden at erhverve sig en milliongæld.

Antibiotikafrie udegrise, hamp-planter og hybenmarmelade. Der er mange eksempler på nicheprodukter, der i disse dage blomstrer. De unge landmænd, der drømmer om at blive selvstændige skal smide mange millioner for at overtage de store etablerede landbrug, derfor har mange nu fundet en anden vej.

28-årige Mathias Broholm er netop startet op som selvstændig landmand med sit helt eget nicheprodukt. Han producerer udegrise, der er fuldstændig fri for antibiotika fra fødsel til slagtning. Mathias Broholms lille nichelandbrug består i øjeblikket af 68 grise.

- Det har jeg valgt, fordi jeg ikke bryder mig om gæld. Og vi må erkende, som tiderne er i dag, og som de store produktionsenheder udvikler sig, så er en stor gæld noget, der følger med, og det har jeg ikke lyst til, siger Mathias Broholm.

Ved interesseorganisationen LandboNord oplever de et stigende antal landmænd, der som Mathias Broholm vælger at starte et lille landbrug med et særligt produkt.

- Vi ser flere og flere, der starter op med nicheproduktioner i små landbrug. Det tror jeg skyldes at landmændene ikke ønsker, så meget gæld. De små landbrug vil måske gøre, at de lokale forbrugere køber hos de lokale landmænd, hvilket kan give en tættere sammenhængskraft ude på landet, siger Niels Vestergaard Salling, formand LandboNord.

Mathias Broholms grise skal slagtes lokalt og sælges lokalt. Den unge landmand kan endnu ikke leve af sine antibiotikafrie grise, så han har fortsat en fuldtidsstilling ved siden af sit eget landbrug. Han håber dog, at han om et par år kan leve af sit nicheprodukt.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord